A sárgaburgonya őshazája Peru. A földrajzi felfedezések korában, a 16. században a spanyolok által került be Európába, és kicsit később hazánkba. Ettől kezdve a legtöbbet termesztett nem gabonanövény lett. Ez az étel a sárgaburgonya alapanyával, egy igazán tradicionális étel hazánkban.
Ha kicsit nosztalgiáznál, bátran merjük ajánlani ezt a receptet!
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgaburgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 szál szárazkolbász
- 15 dkg tarhonya
- 1.2 dl víz
- 1 ek. sertészsír
- só
- pirospaprika
- bors
Elkészítés:
A pásztortarhonya elkészítéséhez a burgonyát és a hagymákat megpucoljuk, minden zöldséget és a szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. A tarhonyát a sertészsíron aranybarnára pirítjuk, felöntjük a vízzel és felforraljuk, majd sózzuk, paprikázzuk, és ha sűrűsödik a leve, akkor letakarva félretesszük. A szalonnát és a kolbászt megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a burgonyát, a paprikát és a paradicsomot, illetve annyi vizet, amennyi ellepi, majd felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és közepes lángon sűrűre főzzük, a végén pedig összekeverjük a tarhonyával. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!