Egy igazi jolly joker ha nem tudod mit készíts ebédre. Bármilyen módon és formában elkészíthető az édesburgonya vagy más néven batáta. Legyen belőle püré vagy éppen sütőben sült, az íze mindig ugyan olyan lesz. Érdekesség, hogy Magyarországon csak étkezés céljából használják fel, de például Dél-Afrikában ruhafestésre is felhasználják levét.
Hozzávalók:
- 3 db közepes édesburgonya
- 1 db kisebb vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj
- ízlés szerint só
- 2 db babérlevél
- ízlés szerint őrölt chili paprika
- ízlés szerint tejszín (elhagyható)
- 1 liter alaplével (zöldség vagy hús)
- ízlés szerint őrölt fekete bors (1/3 mokkáskanál)
Elkészítés:
Az édesburgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a babérlevelet és a fűszereket. Felöntjük annyi alaplével, hogy jól ellepje és puhára főzzük. A babérlevelet eltávolítjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Vízzel vagy alaplével beállítjuk a leves sűrűségét, esetleg tejszínt hozzáadva ismét felforraljuk. Pirított kolbászmorzsával és tejszínnel díszítve tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!