Gyerekként mindig azt mondták, hogy a sárgarépa segít nekünk megtanulni fütyülni, de felnőtt fejjel már tudjuk, hogy annak ellenére, hogy számos jótékony hatással van szervezetünkre, ez nincs közte. Szájhigiéniánkra is nagy hatással van, ugyanis a benne lévő ásványi anyagok segítik a száj ph értékét kiegyenlíteni, illetve erősíti fogínyünket is. Emellett bőrünkre és hajunkra is jótékonyan hat szervezetünkbe jutva. Magas C-, A vagy éppen E-vitaminnal rendelkezik, ezek mellett pedig egyéb más fontos ásványi anyagot is tartalmaz.
Ha szeretnél a vasárnapi asztalra valami újdonságot letenni, ajánljuk az alábbi receptet ami garantáltan ízleni fog a család minden tagjának!
Hozzávalók:
- 50 dkg sárgarépa
- 1 db közepes vöröshagyma
- 4 dkg vaj
- 5 dl víz
- 1/2 mk. őrölt fehér bors
- 1 dkg friss reszelt gyömbér (vagy 1 mk. szárított)
- 4 db narancs leve
- 1 tk. só
- 1 ek. cukor (ízlés szerint)
Elkészítés:
A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a vajon néhány percig pároljuk. A vizet ráöntjük, beletesszük a reszelt gyömbért és narancshéjat, sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral édesítjük. Lefedve, kis lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, a narancsok kifacsart levével és a tejszínnel ízesítjük. Ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel vagy narancslével hígítjuk. Langyosan tálaljuk, mert az íze így érvényesül a legjobban. Reszelt sárgarépával és a felaprított petrezselyemmel szórjuk meg a tetejét.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!