Rakott karfiol

Rakott karfiol

A rakott karfiol igazi tavaszi csemege. A friss, zsenge tavaszi karfiolból üde egytálétel készíthető. Az ínyencek sütés előtt megszórhatják a rakott karfiolt füstölt sajttal, ami garantáltan növeli az ízélményt! Ha egy gyors és laktató tavaszi fogásra vágysz, nem kell tovább keresned! A rakott karfiol segítségével akár télen is tavaszi hangulatot teremthetsz. Egyszerűen nem foghatsz mellé ezzel a zöldséges finomsággal.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A karfiolt megmosva, rózsáira szedve sós vízben megfőzzük. 6-8 perc főzés után leszűrjük. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst és készre pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk vágott petrezselyemmel.

A rizst kevés zsiradékon megpirítjuk és kétszeres mennyiségű vízzel (lehet a karfiol főzőlevével is) felengedjük. Lefedjük és takarékon hagyjuk, amíg a rizsszemek megszívják magukat vízzel és megduzzadnak. A kész rizst összeforgatjuk a hagymán párolt darált hússal.

Egy nagyobb hőálló edényt vagy tepsit kivajazunk és az alját megszórjuk zsemlemorzsával. A tejfölt elkeverjük az őrölt paprikával és vékony réteget kanalazunk belőle az edény aljára. Erre kerül rá a karfiol egyik fele. Rákanalazzuk a rizzsel elkevert húst, vékonyan megkenjük tejföllel, majd erre jön a maradék karfiol. A tetejét bevonjuk a tejfölös keverékkel és 200 °C-os sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek