A zsenge tök különleges alapanyaga lehet ennek a rakott ételnek. A friss zöldség és a szaftos darált hús harmóniáját a tejföl teszi teljessé. A rakott zsenge tök a rakott krumplival ellentétben nem egy nehéz étel, mégis laktató. Könnyed vacsorának ajánljuk. A zsenge tök helyett télen, vagy szezonon kívül akár cukkinit is használhatunk az étel elkészítéséhez. Az ínyencek különleges sajttal is megszórhatják ezt az ételt a sütés utolsó 10 percében, hogy az szépen rápiruljon.
Hozzávalók:
- 800 g zsenge főzőtök
- 600 g darált pulyka
- ízlés szerint só, bors
- 1 púpozott teáskanál majoránna
- 2 db tojás
- 150 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
A tejfölös keverékhez:
- 5 dl tejföl
- 2 db tojás
- ízlés szerint só és szerecsendió
A rizst majdnem készre főzzük. A darált húst a rizzsel, az apróra vágott hagymával és fokhagymával, az egész tojásokkal összedolgozzuk, sóval, borssal, majoránnával ízesítjük.
A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, majd negyedeljük. Ha nagyon zsenge tök, a magokat sem kell eltávolítani. Felkockázzuk és a kivajazott tepsibe helyezzük. Rákenjük a húspépet.
A tejfölt a tojásokkal és a fűszerekkel, sóval és szerecsendióval kikeverjük, és a húspép tetejére kenjük. 180°C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, míg az étel teteje megpirul.
Friss zöldsalátával, csalamádéval vagy paradicsommal tálaljuk. Friss tejföllel díszíthetjük nagyméretű tányéron felszolgálva, hiszen a kontrasztos díszítő érték mellett az ízélményt is növeli a krémes tejföl.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!