A burgonya a 16. században került az Újvilágból Európába. Az eltelt századok alatt megváltozott, kialakultak változatai, fajtái. A burgonya nem csak az ételként kiváló, hanem gyógynövényként is. Sokféle problémát lehet vele orvosolni. Tartalmaz C-vitamint is, ezen kívül a gazdag káliumtartalma a szívműködésünkre van jó hatással. A mindennapi stressz ellen, vagy a gyomorfekély ellen ajánlják. Ennek a módja, hogy nyersen le kell reszelni a krumplit, és ki kell préselni a levét. E módszer alkalmazásánál az a legfontosabb, hogy étkezés után kell alkalmazni, mert étkezés előtt megzavarja az emésztést.
Hozzávalók:
- 2 adag
- 1/2 kg burgonya
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 fej hagyma
- ízlés szerint pirospaprika
- ízlés szerint só
- szükség szerint zsiradék
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk. Ha kihűlt, nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük.
Ezalatt felaprítjuk a hagymát, zsiradékon megpirítjuk. Hozzákeverjük a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Meghintjük pirospaprikával és jól összemelegítjük. Nem baj, ha kicsit lesül, sőt, aki kérgesebbre szeretné, pár percre sütőbe is teheti. Mindenféle húshoz jól illik köretnek.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!