A sajtgombóc leves nagyon jó választás, ha egy gyors és finom levest szeretnénk elkészíteni, nem szokványos levesbetétekkel. Ennek a különleges megjelenésű levesnek az ízvilága hasonlít a magyar konyha hagyományos ízeihez, de a felhasznált sajt erősségétől függően egzotikus ízekkel is kiegészül. A különleges sajtok kedvelőinek kötelező kipróbálni! Többféle sajttal is készíthető, így megunhatatlanul változatos ez a leves.
Hozzávalók a leveshez:
- 2 evőkanál oliva olaj
- 1 szál zöldhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zeller
- víz, só, őrölt fehérbors
Hozzávalók a sajtgombóchoz:
- 10 dkg reszelt sajt (gouda)
- 1 egész tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 1 csipet só
Az újhagymát felkarikázzuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott leveszöldségeket és átpirítjuk. Vízzel felengedjük, sóval, borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A sajtgombóchoz lereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, késhegynyi szerecsendiót, csipet fehérborsot és sót. Vizes kézzel cseresznye nagyságú gombócokat formázunk és a forrásban lévő levesbe tesszük. 2-3 perc alatt készre főzzük és már tálalhatjuk is.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!