Ha unod a fejessalátát a salátákban és eleged van az ecetes-cukros salátából is, fedezd fel a fejessaláta új oldalát! A salátafőzelék friss, zöld íze hasonlít a spenót és a sóska ízéhez, azonban zsengébb azoknál. Ha kedveled a főzelékeket, a salátafőzelék remek újítás lesz a repertoárodban. Gondoltad volna, hogy fejessalátából is készíthető tejfölös, habart főzelék? Mindenképpen érdemes megkóstolni ezt az egyszerű, de annál nagyszerűbb ételt!
Hozzávalók:
- 3 fej saláta
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 3 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- 1 evőkanál 20 %-os ecet
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés:
A salátát összetépkedjük. Fontos, hogy ne késsel vágjuk, mert így frissebb marad. A kés fém élével ugyanis reakcióba léphetnek a salátában lévő anyagok. Az összetépkedett salátát beletesszük egy lábasba, felöntjük fél liter vízzel, fokhagymanyomón rányomjuk a fokhagymát, sózzuk és feltesszük főni.
Amikor felforrt, cukrot keverünk bele, majd habarást készítünk. A lisztet egy deci vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd amikor a saláta megpuhult, behabarjuk vele a főzeléket. A végén ízlés szerint ecettel kicsit savanyítjuk.
Tálalhatjuk fasírttal, virslivel, vagy sült paprikás kolbásszal, de a tojás különböző módon elkészített verzióival is, például tükörtojással vagy főtt tojással.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!