A sárgadinnye pármai sonka köntösbe bújtatva egy olasz finomság. A pármai sonka, vagy olaszul Prosciutto sós íze remek harmóniát alkot az édes, lédús sárgadinnyével. Ezt az előételt több étteremben is megtaláljuk az étlapon, a tengerpartok hangulatát idézi. Elkészítése otthon is nagyon egyszerű! A pármai sonkát csak meghatározott sertésfajták húsából készíthetik, melyek speciális étrenden vannak tartva a tökéletes sonka megalkotása érdekében. Csak az olasz Parma megyében készült sonkákat nevezhetjük hivatalosan pármai sonkának. A sárgadinnye pármai sonka köntös helyett más sonkákkal is készíthető, a lényeg, hogy nagyon vékony szeletekre vágott színhúsból készült, sóval tartósított sonkát válasszunk.
Hozzávalók:
- 1 db sárgadinnye
- 150 g pármai sonkaszelet
- 100 g friss rukkola
- 50 g feta sajt
Elkészítés:
A sárgadinnyét félbevágjuk és egy kanál segítségével kiszedjük a magokat a belsejéből. Felszeleteljük, héját levágjuk és a pármai sonkával egyenként körbetekerjük. Tetején fogpiszkálóval rögzíthetjük.
Egy tányéron elhelyezzük a friss rukkolát és ráültetjük a dinnyeszeleteket. Feta sajtot szórunk rá. Hidegen tálaljuk. Fogyasztható könnyed nyári vacsoraként, vagy nagyobb étkezések előtt vendégváró falatként, előételként.
Hasonló falatkák készíthetők spárgából is. A többféle vendégváró, többféle előétel lehetőséget ad a vendégeknek hasonló ízvilágból nagyobb variáció megkóstolására. Ezekhez a falatkákhoz ajánlott friss gyümölcsöt, esetleg gyümölcssalátát, sajtokat (akár sajttálon) és aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat felszolgálni. Mindezek az ételek harmóniát alkotva jól kiegészítik egymás ízeit, zamatait.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!