A piték sokoldalú, díszes, mégis egyszerűen elkészíthető sütemények. Kerek formában sütve akár tortaként is megállják a helyüket. A sárgadinnyés pite a nyár hangulatát idézi bármely évszakban! Ez a különleges töltelék feldobja az egyszerű pitetésztát, különlegessé varázsol bármilyen alkalmat. Akár vaníliafagyival, tejszínhabbal is tálalhatod, ha még extrább desszertre vágysz. Ha kedveled a nyárias ízeket, a sárgadinnyés pite lesz a legújabb kedvenc süteményed!
Hozzávalók a pitetésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12 dkg kristálycukor
- 12 g sütőpor
- 3 evőkanál tejföl
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 20 g vanillincukor
A töltelékhez:
- 1 evőkanál búzadara
- 1 db sárgadinnye
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
A pite tetejére:
Elkészítés:
Először összeállítjuk a tésztát, mert annak pihentetésre van szüksége. A sütőport összekeverjük az átszitált liszttel. A lisztes keverékből dombot formálunk, a közepén kis “krátert”, mélyedést ásunk. A margarint, a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját hozzáadjuk a liszthez a kis mélyedésbe téve. A cukrot és a vanillincukrot összekeverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. A tésztát összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Amíg a pitetészta a htőben pihen, elkészítjük a sárgadinnyés pite töltelékét. A töltelékhez a sárgadinnyét kockára vágjuk, majd megszórjuk cukorral, ízesítjük fahéjjal és állni hagyjuk, hogy kiadja a levét.
Elővesszük a pihentetett pitetésztát. A tészta egyik felét a tepsibe nyújtjuk, és megszórjuk búzadarával. A búzadara azért fontos, hogy a töltelék ne legyen folyós. Helyette használhatunk darált dióbelet, vagy darált zabpelyhet is.
A sárgadinnyét leszűrjük a levétől, egyenletesen eloszlatjuk a tésztán és befedjük a tészta másik felével. A felső lap tetejét villával berácsozzuk és a felvert egész tojással megkenjük. 180 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. Ha túl forrón szórjuk meg porcukorral a sárgadinnyés pitét, a cukor megolvad, fényes mázat képez a pite tetején. Ha a kihlt sárgadinnyés pitét szórjuk meg porcukorral, szép fehér cukorréteget kapunk a szeletek tetején. Akár szeletenként is porcukrozható, egy villával vagy kanállal egy-egy sarkot kitakarva érdekes mintákat készíthetünk a szeletek tetejére.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!