A főzelékek kevés alapanyagból gyorsan elkészíthetők, magas a rosttartalmuk és sok vitaminban gazdag zöldséget tartalmaznak. Kímélő ételként sokféle diéta részeként fogyaszthatók.
Ez az egyszerű sárgarépa főzelék édeskés ízével elvarázsolja a kicsiket és nagyokat. Jó kiegészítője húsoknak, de önálló fogásként is készíthető. Variálhatjuk, hogy reszelt, felkockázott, vagy karikára vágott répából készítjük, így változatos megjelenésével megunhatatlan lesz a sárgarépa főzelék. Tavaszias színe, édes illata mindenkit jókedvre derít az asztalnál.
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 4 evőkanál olaj
- 6 dkg liszt
- 4 dl tej
- 4 dl víz
- só ízlés szerint
- 1 kiskanál cukor (opcionális)
A sárgarépákat alaposan megmossuk, megtisztítjuk és lereszeljük. Egy edénybe olajat öntünk, beleforgatjuk a sárgarépát, picit pirítjuk, majd két kanál vizet adunk hozzá és puhára pároljuk.
A tűzről levéve rászórjuk a lisztet a sárgarépára, jól eloszlatva, majd kicsit átkavarjuk az ételt. Hozzáadjuk a tejet és a vizet, majd csomómentesre keverjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk.
A sárgarépa főzeléket ízlés szerint sózzuk. Magában fogyasztva édesen is nagyon finom, ízlés szerint cukrozhatjuk. Sós ételekkel tálalva a cukor elhagyásával, sós változata is tálalható. Fogyaszthatjuk külön fogásként, de tükörtojással, fasírttal vagy sült hússal is mennyei.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!