Provence Franciaország déli régiója. Művészetekben gazdag, több kikötővárossal büszkélkedik és természetesen finomabbnál finomabb helyi ételeknek ad otthont. Ez a sertésszelet Provence-i módra készül, azonban ízvilága nem áll távol a magyar konyhától. A zöldséges-paradicsomos ragu gazdag ízeket ad át a húsnak. A sok hagyma adja a sertésszelet zamatát. Szaftos ételről van szó saját mártással. Ezzel a különleges sertésszelettel nem lehet melléfogni!
Hozzávalók:
- 1 dl olaj
- 40 dkg sertéscomb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyemzöld
- 30 dkg fehér csiperkegomba
- 1 csapott evőkanál liszt (+ amiben a húsokat sütés előtt megforgatjuk)
- ½ liter csontlé (akár leveskockából is főzhető)
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- ½ dl fehérbor (elhagyható)
Elkészítés:
A húst szeleteljük, klopfoljuk és sózzuk. Forró olajban hirtelen átsütjük a lisztben megforgatott sertésszeleteket, ezután egy lábasba rakjuk őket.
A hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a gombát feldaraboljuk, a fokhagymát lereszeljük. A hús sütéséből visszamaradt olajban előbb a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát és együtt pároljuk. Beletesszük a petrezselyemzöldet, a fokhagymát, megszórjuk liszttel és tovább pirítjuk.
Mikor megpirultak a zöldségek, felöntjük csontlével, borral, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot is. Elkeverjük és a mártást a húsokra öntjük. Az ételt megsózzuk, majd fedő alatt lassan készre pároljuk.
Ha főzés közben nagyon besűrűsödne a mártás, vízzel hígíthatunk rajta. A készre főtt húst saját mártásában párolt rizzsel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!