A Húsvéti sonka nagy kedvenc, de a hatalmas sonkából mindig lesz maradék. Legjobb, ha a maradék megújul, nem vész kárba. Készülhet belőle például sonkakrém reteksalátával megkoronázva. Ez a tavaszi zöldséges saláta friss és üde, a sonkakrém pedig a Húsvét hangulatát idézi fel az év bármely szakaszában. Ha vendégváró falatkákat kell készítened, vagy csak egy finom hétvégi reggelire vágysz, kóstold meg tuti sonkakrém receptünket!
Hozzávalók:
A sonkakrémhez:
- 30 dkg főtt füstölt sonka
- 3 db főtt tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 5 dkg vaj
- 4 teáskanál ecetes torma
- 1 teáskanál mustár
- 1 db lilahagyma
- bors ízlés szerint
A salátához:
- 6 db retek
- 4 db újhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor snidling
- só ízlés szerint
- 2 evőkanál oliva olaj
Elkészítés:
A sonkát apró kockára vágjuk vagy aprítóban felaprítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, a tormát, a mustárt és egy botmixer segítségével vagy aprítógépben alaposan összeturmixoljuk. A lilahagymát apró, a tojást nagyobb kockára vágjuk és hozzákeverjük a sonkakrémhez.
A salátához a retket félbe, majd szeletekre vágjuk, de ha az jobban tetszik esztétikailag, akár karikákra is vághatjuk. Az újhagymát, a petrezselyemzöldet és a snidlinget felaprítjuk, majd az összes zöldséget egy tálban összekeverjük, sózzuk, meglocsoljuk oliva olajjal.
Tálalható mártogatósként a sonkakrém reteksalátával felszolgálva, vagy készíthetünk falatkákat is, akár vendégváróként is. Ehhez pirítóst készítünk, megkenjük a sonkakrémmel, ráteszünk egy-két evőkanállal a salátából, és máris fogyaszthatjuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!