Sültkelbimbó-főzelék pirított mandulával

2021.06.11.

A kelbimbót párolva kevesen szeretik. A menzás kelbimbó főzelék megismerése után sokan kifejezetten elutasítják ezt a zöldséget. A vajas “páccal” megbolondított, sült kelbimbó már önmagában is hihetetlen ízélmény, de a belőle készült sültkelbimbó-főzelék igazi kulináris élmény! Adj még egy esélyt a kelbimbónak, kóstold meg a megszokottól eltérő változatait. Garantáltan ez a főzelék lesz az új kedvenc kelbimbós ételed!

Hozzávalók a “páchoz”:

  • 2 evőkanál vaj
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál curry por

A főzelékhez:

  • 50 dkg kelbimbó (átkenve a “páccal”, sütőben megsütve)
  • 1 evőkanál oliva olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 3 dl alaplé
  • ízlés szerint chili és curry por
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg mandulapehely

Elkészítés:

Az olvasztott vajat sóval, borssal, curry porral elkeverjük és a megtisztított, félbevágott kelbimbókra öntjük. Összeforgatjuk, hogy a kelbimbót jól bevonja a vajas “pác”. Sütőpapírral bélelt tepsiben, vágott felükkel lefelé elrendezzük a kelbimbókat és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Az oliva olajat és vajat egy edényben felhevítjük, megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, felöntjük alaplével és megfőzzük. Hozzáadjuk a sült kelbimbó felét, majd botmixerrel krémesítjük. A főzeléket kevés chilivel és curry porral ízesíthetjük. Ráöntjük a tejszínt és összeforraljuk.

Száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulaszeleteket, a főzeléket a maradék kelbimbóval és a pirított mandulával tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!