Sütőtökös csöröge

A sütőtökös ételek októberben kerülnek igazán előtérben. A sütőtök többek között tartalmaz káliumot, C-vitamint, antioxidánsokat és rostokat is, így hozzájárul a szív megerősítéséhez. A tipikus narancssárga színét a béta-karotinnak köszönheti, amiből A-vitamin jön létre és csökkenti a látásromlás kockázatát. A sütőtökös fogások fogyasztása a diétázók számára is javallott, hiszen mivel a zöldség megközelítőleg 94%-a víz, így alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Ha pedig nincs ötletetek, hogy ezek után milyen sütőtökös receptet válasszatok, akkor kezdjétek a kísérletezést ezzel az isteni, házias csörögével. Vigyázat, hamar elfogy!

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a közepébe tesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, a sült sütőtököt és a sót. Összekeverjük és jól kidolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. Fél órát pihentetjük, ezután 3 mm vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval kb. 10 centis, srég téglalapokat vágunk belőle. A közepét bemetsszük és az egyik sarkát áthúzzuk a vágáson. Kis pihentetés után forró, bő olajban hirtelen kisütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek