A házi szalonnás, friss zöldhagymás burgonyalabda igazi vendégváró csemege. Forrón tálalva az igazi, mikor a közepében lévő sajt még folyós! A burgonyalabdák elkészítése nem több idő, mint a hagyományos fasírt elkészítése, de ez az étel mégis sokkal különlegesebb. Garantáltan a vendégek és a gyerekek kedvence lesz, hiszen ki ne szeretné a panírozott, olvadt sajtos finomságot? A zöldhagymás burgonyalabda természetesen hidegen is fogyasztható, de akár újramelegítve is nagyon finom lehet – ha megmarad pár darab a frissen sült golyókból.
Hozzávalók (kb. 18 labdához):
- 5 db burgonya
- 100 g füstölt szalonna
- 2 szál zöldhagyma
- 3 db tojás
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- só, bors
- 1 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál petrezselyemzöld
- 150 g trappista sajt
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és összetörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. A burgonyához hozzáadjuk a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, keményítőt és összedolgozzuk. Jön hozzá a sült szalonna és az apróra vágott zöldhagyma. Hozzákeverjük a zöldfűszereket is.
A sajtot kockára vágjuk. Egy evőkanállal kiveszünk az elkészített krumpliból, vizes kézzel korongot formálunk belőle, közepébe tesszük a sajtkockát és labdává gömbölyítjük. A labdákat zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Sütéskor kis átmérőjű edényt válasszunk, hogy a labdákat az olaj bőven ellepje. Így minden oldalról egyformán sülnek, nem kell forgatni őket. Ha szép aranybarnára sült a szalonnás-zöldhagymás burgonyalabda, papírtörlőre kiszedjük és önmagában vagy körettel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!