Tavasszal a friss idényterményekből készített zöldségleves igazi vitaminbomba. A tavaszi zöldségleves önmagában nem túl laktató, ezért vajjal gazdagított házi galuskával ajánljuk az elkészítését. A tönkölyliszt több rostot tartalmaz, mint a hagyományos búzafinomliszt, ezért a tönkölylisztes galuska pozitívabb hatással lesz az emésztőrendszerre, a tavaszi zöldségleves rostban gazdag zöldségeivel együtt könnyen emészthető ételt kapunk. Zöldségekkel gazdagon főzve, sok galuskával készítve akár egytálételnek is beillik ez a finom tavaszi zöldségleves.
Hozzávalók:
- 3-4 sárgarépa
- 1-2 petrezselyemgyökér
- 250 g zöldborsó
- 1 szál póréhagyma
- 10-15 szem egész bors
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint petrezselyemzöld
Galuska:
- 1 darab tojás
- 4 evőkanál tönkölyliszt
- 1 teáskanál vaj
- 1-2 teáskanál víz
- ízlés szerint petrezselyemzöld
Elkészítés:
A sárgarépát és a petrezselyem gyökeret megpucoljuk és felaprítjuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a póréhagymát és a zöldborsót is. A lisztet és a kurkumát a zöldségekre szórjuk és lepirítjuk, majd az egészet felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, sót, borsot és felforraljuk. Kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
A galuskához a tojást felverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a lisztet. Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy könnyen szaggatható legyen. Kanállal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd készre főzzük. Friss petrezselyemmel tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!