Magyarországon az egyik legkedveltebb zöldség közé tartozik a paprika. Az eredetileg Dél-Amerikából származó növényt eleinte, dísznövényként tartották Európában, ugyanis mérgezőnek hitték. Elsősorban Szegeden és Kalocsán vált igazán ismerté. Manapság, számos fajtáját ismerjük és fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnően támogatja szervezetünket. Mindezek mellett, pedig a magas ásványi anyag tartalma segít a koleszterinszint csökkentésében.
Ha szeretnéd valami újdonsággal meglepni szeretteidet, bátran ajánljuk az alábbi receptet!
Hozzávalók:
- 1 kg csiperkegomba
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 db bocskor paprika
- 1 db paradicsom
- 175 g tejföl
- 1 ek. petrezselyemzöld
- 1 tk. őrölt fekete bors
- 1,5-2 ek. őrölt fűszerpaprika
- 1-1,5 ek. liszt
- fakanálnyi kókuszolaj
Elkészítés:
Felhevítjük a kókuszolajat, majd az apró kockákra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Erre kerül a kockára vágott bocskor paprika, paradicsom, zúzott fokhagyma, majd jól összepároljuk. Rátesszük a szeletekre vágott gombát, megszórjuk petrezselyemzölddel, feketeborssal, majd egy kis vizet aláöntve, fedővel lefedve 10-15 percig pároljuk, míg teljesen össze nem esik. Belekeverjük a sót és az őrölt pirospaprikát, majd fedővel lefedve tovább főzzük. Amíg a gomba fő, elkészítjük a habarást. A tejfölben elkeverjük a lisztet, a gomba forró levéből keveset hozzámerünk, és lassan, folyamatos kevergetés mellett a pörkölthöz öntjük. Jól összeforraljuk. Nokedlivel vagy szarvacska tésztával, savanyúsággal tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!