A töltött paprika igazi magyar fogás, kicsit paprikás, kicsit paradicsomos és nagyon finom. A hagyományos ízek kedvelőinek ajánljuk ezt a receptet. Igazi laktató vacsora válhat ebből a fogásból, de a töltött paprika akár ebédre is remek választás lehet. Mi főtt burgonyával szeretjük a legjobban, de magában is fogyasztható a töltött paprika egytálételként. Egy szelet friss kenyérrel mindenkit levesz a lábáról!
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- 30 dkg sűrített paradicsom konzerv
- 10 dkg zsír
- 12 dkg liszt
- 1 db vöröshagyma
- 1 csipet só
- 1 szál zellerszár
- 8 dl alaplé (vagy 1 l víz 1 db leveskockával felforralva)
Hozzávalók a töltött paprikához:
- 1 kg darált sertéshús
- 25 dkg rizs
- 8 db TV paprika
- 5 dkg zsír
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál bors
- 3 db tojás
Elkészítés:
Felforrósítjuk a zsírt egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban, majd hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk az így kialakult rántást. Mikor szép a színe, felöntjük a csontlével, vagy ha az nincs, a leveskockával felforralt vízzel. Hozzáadjuk a sűrített paradicsom konzervet, a zellerszárat és a hagymát. Mikor felforrt, megkóstoljuk, ha igényli, sózzuk. Fél óra alatt készre főzzük a mártást a töltött paprikához.
A töltelékhez megfőzzük a rizst. Ügyeljünk, hogy ne legyen nagyon puha, mert a töltött paprikában még tovább fog puhulni! Felforrósítjuk a zsírt és üvegesre pároljuk benne a hagymát. A darált húst egy nagy tálba helyezzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, a lereszelt fokhagymát és a kihűtött rizst. A tálba beleütjük a tojásokat és jól összedolgozzuk a masszát. Ez lesz a töltött paprika tölteléke.
A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk és egy tányérra helyezzük száradni. Előnyösebb, ha nagyobb paprikákat választunk, hogy több töltelék férjen a paprika belsejébe. Az előkészített paprikákat egyenként megtöltjük a húsos masszával. Ügyeljünk, hogy ne maradjanak levegőbuborékok a töltés során, mert összeeshet a töltött paprika! Ha túltöltjük a paprikákat, elhasadhatnak, ezért csak annyi tölteléket tegyünk a paprikákba, amennyit kényelmesen felvesznek.
A kimaradt töltelékből gombócokat készíthetünk, a paprikákkal együtt ezeket is megfőzhetjük a mártásban. A töltött paprikákat és a húsgombócokat óvatosan a forró paradicsommártásba helyezzük és készre főzzük. Ne kevergessük! Hogy ne süljön le a töltött paprika az edény aljára, időnként rázogassuk, forgassuk az edényt!
A töltött paprikát tálalhatjuk magában is, de főtt burgonyával az igazi ez a fogás.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!