A tehéntúró rengeteg jótékony hatással bír szervezetünkre, fogyasztása diéta alatt is ajánlott. Ez a remek fehérjeforrás ráadásul meglepően sokoldalú! Kóstold meg a tehéntúrós tallérokat, ha egy kis nasira, vagy egy könnyed édességre vágysz. Meggyszósszal igazi csemege! A savanykás-fanyar-édes ízvilág ugyanis tökéletesen kiegészíti ezt az édességet. A friss meggyből készült meggyszósszal tálalva különleges desszertként felszolgálható akár ünnepi asztalokon is.
Hozzávalók a tallérokhoz:
- 250 g tehéntúró
- 2 db tojás
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 100 g zabpehely
- 2 evőkanál vaj
- ízlés szerint búzakorpa
A meggyszószhoz:
- 0,5 kg meggy
- 1 csomag vanillincukor
- ízlés szerint kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 rúd fahéj
- 7-8 szem szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás puding
- 1 dl tej
A túrót elkeverjük a tojással és a vanília kivonattal, majd hozzádolgozzuk a zabpelyhet és a búzakorpát is. 30 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt a gabonák megszívják magukat, megkötik a keverékben lévő nedvességet.
A vajat felforrósítjuk, a túrós keverékből evőkanállal halmokat rakunk a serpenyőbe. A kis adagokat ellapítjuk, és pár perc alatt aranysárgára sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másik oldalt is megpirítjuk.
A magozott meggyet vízben feltesszük főni. Ha felforrt, mehet bele a vanillincukor, egy csipet só, fahéj, szegfűszeg, és a kristálycukor. A tejben a vaníliás pudingot csomómentesre elkeverjük, hozzáöntjük a meggyhez és kevergetve pár percig lassú tűzön forraljuk.
Tálaláskor az átsült tallérokat egy hosszú tálra helyezzük és mellé kínáljuk a meggyszószt. Hidegen és melegen is fogyasztható!
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!