Vilmoskörtés lepény

Vilmoskörtés lepény

A vilmoskörte hazánk egyik leghíresebb körtefajtája. Húsa édes, lédús, remekül alkalmas sütemények, zselék készítésére. A vilmoskörtés lepény megjelenése, elkészítési módja hasonlít a hagyományos almás lepényéhez, azonban ízvilága különleges, egyedi. A vilmoskörtés lepény gyorsan és egyszerűen elkészíthető, mégis különleges sütemény. A tölteléket előre elkészítve hűtőben tárolhatjuk 1-2 napig, ha nincs időnk megsütni. Hasonlóan a begyúrt tészta is hűthető, fagyasztóban akár egy hónapig is eláll.

Hozzávalók a tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés:

A körtéket meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Kevés citromlével meglocsoljuk.

Elkészítjük a tésztát. A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sütőport. A margarint felkockázzuk, majd a lisztes keverékkel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, könnyű tésztát gyúrunk.

Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta felét tepsi méretűre kinyújtjuk. Megszórjuk a zsemlemorzsa, a cukor és a fahéj felével. Ezután a reszelt gyümölcsöt kinyomkodjuk és egyenletesen eloszlatjuk az alsó lapon, tetejére szórjuk a maradék zsemlemorzsát, cukrot és a fahéjat.

Kinyújtjuk a tészta másik felét és befedjük vele a tölteléket. Hogy a forró gőz távozni tudjon sütés közben, villával egyenletesen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Hűlés után szeleteljük, tetejére porcukrot szitálunk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek