Nem is gondolnánk, de az egykor szerelemalmaként is emlegetett paradicsom, már a korábbi évszázadokban is népszerű volt, az idő folyamával pedig ez a népszerűség csak növekedett. Manapság, már nem csak a konyhai életben használják előszeretettel, hanem a kozmetikai iparban is egyre népszerűbb, hiszen hidratáló hatással bír és kitűnő bőrfeszesítő. Kifejezetten jó hatással van a máj vagy éppen a vese működésre, továbbá az antioxidánsoknak köszönhetően méregtelenítő tulajdonsággal is rendelkezik.
Ha megkívántad a paradicsom jellegzetes ízét, bátran ajánljuk az alábbi receptet, akár egy délutáni uzsonnára vagy egy vasárnapi ebédhez!
Hozzávalók:
A paradicsom raguhoz:
- 2 db nagyobb paradicsom
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ág oregánó (1/2 kiskanál)
- 2-3 levél bazsalikom (1/4 kiskanál)
- ízlés szerint só, bors
- 1 kiskanál cukor
- 1/2 kiskanál balzsamecet
- 2 evőkanál olívaolaj
További összetevők a salátához:
- 20 dkg koktélparadicsom
- 5 dkg füstölt mozzarella
Elkészítés:
A paradicsomok zöld részét eltávolítjuk, alját bemetsszük. Ráöntünk fél liter forrásban lévő vizet a paradicsomokra. 1 perc múlva leöntjük róluk a vizet és a metszés mentén könnyedén meghámozzuk őket. Eltávolítjuk a paradicsom magját, a húsos részét felvágjuk. A fokhagymát finomra aprítjuk, a vöröshagymát kis kockákra vágjuk. A hagymákat hozzáadjuk a paradicsomhoz és olívaolajjal együtt főzni kezdjük. Hozzáadjuk a sót, cukrot, borsot és a finomra aprított fűszereket, az oregánót és a bazsalikomot. Darabos szósz állagig főzzük, elég gyorsan elkészül. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a balzsamecetet. Összerottyantjuk és tálba szedjük. Hűtőben, vagy fagyasztóban kihűtjük. A koktélparadicsomokat félbevágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott füstölt mozzarellát és hozzákeverjük a kihűlt ragut.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!