A sárgaburgonya Dél-Amerikából származik, ahol régen az inkák termesztették, aztán pedig a franciák által lett népszerű Európában. A burgonyának több típusa van, és számunkra fontos, hogy a sütéshez C típusút vásároljunk. Alapvetően az összes típusnak magas a vitamin tartalma, található benne például a B-, B1-, K- vitamin is. Talajtól függően pedig szervezetünknek fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, például magnéziumot és vasat. Egy magyar ember évente körülbelül 50 kg burgonyát fogyaszt el. A közhiedelemmel ellentétben egy igenis egészséges zöldségről van szó.
Ha az esti filmezéshez valami egészségeset ropogtatnál, akkor itt van hozzá egy kiváló recept sárgaburgonyából.
Hozzávalók:
- 1 db cékla
- ízlés szerint kókuszolaj
- 2 db sárgarépa
- ízlés szerint só
- 2 db sárgaburgonya
- 2 db édesburgonya
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint zöldfűszerek
Elkészítés:
A sütőt légkeveréses funkcióra állítjuk, 190 fokra előmelegítjük. A céklát, sárgarépát, sárgaburgonyát, édesburgonyát meghámozzuk és uborkaszeletelővel vékony szeletekre vágjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és vékonyan megkenjük kókuszolajjal. A zöldségszeleteket a tepsibe pakoljuk, megszórjuk tetszőleges fűszerekkel (só, bors, kakukkfű, oregánó). Kb. 30-40 perc alatt ropogósra sütjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!