5+1 érv a szilvafogyasztás mellett

A nyár és ezzel együtt augusztus hónap egyik legkedveltebb gyümölcse a szilva. Mint korábban is említettük, évente csak néhány hét áll rendelkezésre a hazai idénygyümölcsök fogyasztására, és elrakására, így érdemes kihasználni ezen időszakot. Jelen blogbejegyzésünkben elmondjuk, miért is érdemes augusztusban minél több szilvát fogyasztani.

1. Antioxidánsokban gazdag

A szilva antioxidáns tartalma magas, amely köztudottan elősegíti a gyulladások csökkentését, és segíti a sejtek megóvását, megújulását. A szilva rostjai úgy tisztítják meg a letapadt salakanyagokat, mint egy kis kefe, így a tápanyagok sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben.

2.      Védi a szívet

Mivel a szilva segítheti csökkenteni a koleszterinszintet és a magas vérnyomást – amelyek a szívbetegségek fő kockázati tényező – így védi a szívet. Sokan elsősorban aszalt formában ajánlják, azonban az aszalt szilva cukortartalma magas, így mi nyers fogyasztását ajánljuk.

3.      Csökkenti a vércukorszintet

Habár a szilva szénhidráttartalma magas – így a fogyókúrázók számára nem a legjobb választás – cukortartalma alacsony, így nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, mint más gyümölcsök.

4.      Erősíti a csontokat

A csont egészségének fenntartása, illetve a csontritkulás megelőzése egy bizonyos kor után már elengedhetetlen. Mivel a szilva rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz – köztük K-vitamint, foszfort, magnéziumot és káliumot – így csontvédő hatással is rendelkezik.

5.      Enyhíti a székrekedést

A felsoroltak közül talán ez a legismertebb tulajdonsága. Már felmenőink is felismerték, hogy az éhgyomorra fogyasztott szilva hashajtó hatása lehet. Mivel a szilva segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, ezért csokkenti a vastag-és végbélrák, illetve a vastagbélgyulladás kialakulásának kockázatát is. A nagy mennyiségben fogyasztott szilvával azonban vigyázzunk, mert könnyen hasmenést okozhat.

+1: Immunerősítő

Ahogyan a fent leírtakból is látszik a lila gyümölcs önmagában is remek immunerősítő, sokan a magas vitamin tartalma miatt szuperélelmiszernek, vagy szupergyümölcsnek is nevezik.

A fent leírtak alapján reméljük Ti is úgy gondoljátok, hogy a nyári melegben nincs jobb egy görög-, vagy sárgadinnyénél. Ne feledjétek, a Zabosfai Zöldséges üzleteiben és a webshopon is elérhető mindkét finom gyümölcs.

További izgalmas tartalmakért és érdekességekért kövessétek blogunkat, illetve Facebook oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek