Miért érdemes idénygyümölcsöt fogyasztani?

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend szerves része a megfelelő mennyiségű gyümölcs-, és zöldségfogyasztás, mivel a bennük megtalálható tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzésében. Lényeges azonban, hogy igyekezzünk mindig a szezonális ételeket választani, lehetőleg nyersen, mivel így tudjuk megőrizni és legértékesebb tápanyagot belőlük.

Kevés gyümölcsöt fogyasztunk

A felmérések szerint kis hazánk lakossága rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint évente átlagosan fejenként kb. 45 kg-ot fogyasztunk zöldségből és gyümölcsből, ez azonban elmarad az ajánlott értéktől. Az ajánlások alapján napi legalább négy alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk ebből pedig minimum egy alkalommal nyersen. Ennek oka, hogy nyers gyümölcsök tápanyagtartalma a legmagasabb, ez pedig idénygyümölcsök esetében különösen igaz.

Mit nevezünk idénygyümölcsnek?

Idénygyümölcs vagy szezonális gyümölcs alatt azokat a gyümölcsöket értjük, amelyek betakarítási időszaka az adott évszakra esik. Télen jellemzően kevesebb idénygyümölccsel találkozhatunk, így a hidegebb évszakban a naspolya vagy a csipkebogyó mellett sokan egzotikus gyümölcsökkel egészítik ki napi vitaminfogyasztásukat. Ebben az időszakban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a lassan termő zöldségek és gyümölcsök ásványianyag tartalma magasabb, mint a gyorsan termő terményeké.

Tavasszal, nyáron és ősszel természetesen könnyebb helyzetben vagyunk. Míg tavasszal inkább a zsenge, zöldellő leveles zöldségeken van a hangsúly, addig a nyár az igazi gyümölcsszezon. Ilyenkor terem például az áfonya, az eper, a szilva és az alma is, amelyeket nem csak nyersen érdemes fogyasztani, de süteményekbe vagy kompót formájába is kiváló. A tapasztalt háziasszonyok ilyenkor a friss, ropogós idénygyümölcsökből lekvárt főznek, valamint tesznek el belőle a téli hónapokra is.

Júniusban van szezonja például az egyik legkedveltebb gyümölcsnek: a cseresznyének. A gyümölcs, amelynek nemcsak az íze finom, de nagyon egészséges is, hiszen megtalálható benne többek között az A- és C-vitamin, de ezek mellett vas, magnézium és kalcium tartalma is egyedülálló.

idénygyümölcs

A cseresznye rokona, a meggy, amely szintén ebben az időszakban érik. A számtalan módon felhasználható gyümölcs tele van vitaminokkal, illetve kiváló antioxidáns.

A savanykás gyümölcsök a nyáron kedveltek, így a júniusban szezonját élő ribizli is, amely több C-vitamint tartalmaz, mint például a narancs.

A hidegebb idő és az ősz beköszönte szintén a zöldségeknek kedvez, de nem elhanyagolhatók a fűszerek sem, mint a gyömbér vagy a mustármag.

Melyek az idénygyümölcsfogyasztás előnyei?

Az idénygyümölcsök fogyasztása több szempontból is előnyös. Az egyik – talán mindenki számára lényeges – érv, hogy minden gyümölcs a szezonban a legolcsóbb, így a pénztárcának is kedvező. Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a szezongyümölcsöket többségében helyi termelőktől szerezzük be, így kevésbé lesz káros a környezetre nézve, és még a helyi termelőket is támogathatod. Az előnyök mellett mindenképp meg kell említenünk a biológiai szempontokat is. Ennek értelmében a természet biztosítja a gyümölcsök érlelését, még a szezonon kívüli gyümölcsök esetében csak mesterségesen (etiléngázzal) érlelt gyümölcsöket vásárolhatunk. Az előző okokból adódóan az idénygyümölcsök vitamintartalma is magasabb.

Annak érdekében, hogy segítsük Önöket eligazodni az idényzöldségek-, és gyümölcsök világában minden hónapban elkészítjük Önöknek a hónap gyümölcsei és zöldségei összeállításunkat. Bízunk benne ezzel minden háztartás számára kedvezünk egy kicsit. Addig is kövessenek minket Facebookon, látogassanak el üzleteinkbe vagy adják le megrendeléseiket weboldalunkon.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek