A tökéletes farsangi szalagos fánk receptje

Farsangi szalagos fánk

A farsang a mulatozás, bolondozás időszaka, és persze a fánké. A szalagos fánk a farsangi időszakban többször megjelenik az asztalon. A gyerekek egyik kedvenc hétvégi reggelije, de az ebédeket is megkoronázza desszertként. Utánajártunk, hogy mettől meddig beszélhetünk a farsang időszakáról, hogy biztosan időben elkészüljenek a farsangi fánkok. Összegyűjtöttük a farsangi népi hagyományokat és a legfinomabb szalagos fánk receptjét.

Farsang időszaka

A farsang időszaka vízkereszttől húshagyó keddig terjed. Ez január 6. és a húsvét vasárnap előtti 47. nap, azaz 2021-ben a farsangi időszak január 6. és február 16. közé esik. Hagyományosan a farsang az ünnepélyek, lakomák és tréfák időszaka, ugyanis az utána következő nagyböjti időszakban nem szabadott mulatságot tartani. Éppen ezért a farsangi időszak a népi hagyományban a párválasztásról, eljegyzésről szólt és ez volt egyben az esküvők, lakodalmak időszaka is.

A farsang csúcspontja a farsangi időszak utolsó három napja. Ilyenkor ugyanis több helyen szerveznek karnevált (a velencei karnevál és rioi karnevál is a farsang időszakában kerül megrendezésre), ezt a „farsang farkának” is szokták nevezni. Ez az időszak télbúcsúztató, tavaszköszöntő is, ilyenkor szervezik Magyarországon a busójárást is.

Farsangvasárnap a „farsang farkának” első napja. Ilyenkor az asszonyok is férfi módra mulathattak, ihattak, nótázhattak. Ezen a napon tűzték kalapjukra a legények a választott lánytól kapott bokrétát, ezzel jelezve elköteleződésüket.

Húshagyó kedd a farsangi időszak legutolsó napja. Ilyenkor lezárják a mulatozásokat és felkészülnek a másnap kezdődő nagyböjtre.

Kedvenc szalagos fánk receptünk

A farsang elmaradhatatlan része a szalagos fánk. Ha megfelelő a fánk vastagsága és elég forró az olaj, akkor a mindkét oldalán megsült fánk közepén halványabb csík húzódik, ezért nevezik szalagos fánknak.

Hozzávalók:

Ide kattintva megnézheted, ahogy a Zabosfai Ízőrzők adásában elkészítettük a szalagos fánkot. Ha jobban szereted az írott recepteket, olvass tovább az elkészítés menetéről.

Elkészítés:

Az élesztőt egy kiskanál cukorral 1 dl meleg tejben felfuttatjuk. A porcukrot és a sót belekeverjük a lisztbe. A tojásokat hozzáadjuk a liszthez (a sárgákat és az egész tojást is egyszerre hozzáadhatjuk). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is a lisztes keverékhez. A keverékhez öntünk egy kevés tejet a megmaradt 3 dl-ből és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Elkezdjük fakanállal összedolgozni a masszát. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és tovább kavarjuk. Ízlés szerint hozzáadunk egy keveset a rum aromából és jól összedolgozzuk. Akkor van kész a tészta, ha sűrűbb nokedli tészta állagú és szép sima a felülete. Amikor a tészta kezd elválni az edény falától, félretesszük kelni. Meleg helyen letakarva fél órát kelesztjük a tésztát.

Jól meglisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát. Alaposan megszórjuk liszttel a tészta tetejét. Fakanállal ellapogatjuk a tésztát, majd egy nagy kés segítségével alányúlva széthúzzuk, míg ujjnyi vastagságú nem lesz. A tészta tetejéről lefújjuk a lisztet, majd elővesszük a fánkszaggatót és lisztbe mártjuk, mielőtt megkezdjük a szaggatást, hogy ne ragadjon rá a tészta. Ha nincs fánkszaggatónk, pohárral is szaggathatjuk a fánkot. A kiszaggatott fánkokat sütés előtt kelni hagyjuk.

Mikor megkeltek a fánkok, forró olajban sütjük. A kiszaggatott fánkot úgy tesszük az olajba, hogy egyik oldalára lyukat formálunk, ahova sütés után a baracklekvár kerül. Egyik oldalát fedél alatt sütjük, másik oldalát fedél nélkül. A kisült fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral megszórva tálaljuk. Az igazán ínyencek házi baracklekvárral is fogyaszthatják a fánkot.

A Zabosfai Ízőrzők további receptjeit megtalálod weboldalunkon erre a linkre kattintva. Ha kíváncsi vagy, hogy segítünk hagyományaink átadásában a következő generációnak, látogasd meg a Zabosfai Ökokert oldalát!

Ha érdekelnek a receptek és a gastro-érdekességek, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek