Minden, amit a pezsgőről tudni érdemes

Pezsgő

Sokan csak Szilveszterkor, vagy az Újév első napján isznak pezsgőt, pedig ez a mesés ital nem csak ünnepekkor lehet kiváló választás. Egyre népszerűbb az előkelőbb hotelekben és szállodákban a pezsgős reggeli, és eljegyzésen, esküvőn vagy kerek születésnap ünneplésekor is ez az ital. A szőlőről már mindent összegyűjtöttünk, amit tudni érdemes, most a pezsgőn van a sor, hogy Te is tudatosan fogyaszthasd az Újév tiszteletére.

Champagne, az eredeti pezsgő

Az eredeti pezsgőt a franciaországi Champagne borvidéken valamikor 1670-1715 között készítették először egy Szent Benedek-rendi apátság pincéjében. A legelső pezsgő Dom Perignon nevéhez fűződik, tiszteletére napjainkban is ez a neve az egyik leghíresebb francia pezsgőnak, az igazi Champagne-nak. Dom Perignon észrevette, hogy ha erjedésben lévő bort tölt palackba és parafadugóval zárja a palackot, a további érési folyamatok során keletkező szén-dioxid elegyedik a készülő itallal. A Champagne készítéséhez savas szőlőket válogatnak össze. Eredeti francia eljárás szerint a pezsgő Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier szőlőkből készülhet. Az eredeti Champagne száraz, testes ízű, erősen szénsavas. Exkluzív termőterülethez köthető származása és speciális eljárású elkészítése miatt világszerte keresett, drága ital.

Prosecco, az olasz pezsgő

A Prosecco Olaszországból származik, a Velence környéki borvidékekről. Az olaszok Glera szőlőnek nevezik a speciálisan Prosecco készítéséhez termesztett szőlőfajtákat. A legnagyobb különbség mégis az eljárásban van, amivel ezt az italt készítik. A Prosecco ugyanis – a Champagne készítésével ellentétben – fém tartályokban erjed tovább, nem palackokban. Ezáltal könnyedebb, édesebb, kevésbé szénsavas pezsgőfajta. A tartályok gondoskodnak róla, hogy a szén-dioxid az italban maradjon, könnyedén palackozható a buborékos ital.

Habzóborok, gyöngyözőborok Magyarországon

Sokan nem tudják, de a pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, először Hitel című munkájában jelent meg a szó a francia Champagne ital magyar neveként. Magyarországon az 1800-as évek legelején jelent meg a pezsgőkészítés, először Sümegen. Később a Pozsony környékén készült pezsgő vált a legnépszerűbbé, majd 1867-ben Párizsban bronzérmet is nyert a magyar pezsgő!

Magyarországon több eljárással is készítenek pezsgőt: alkalmazzák az eredeti Champagne készítésének az eljárását, vagyis a palackban erjesztést. Alkalmazzák még a gyárban könnyebben és olcsóbban kivitelezhető változatát a francia eljárásnak, mely szerint nagyobb palackokban erjesztik a pezsgőt, majd a kész italt újrapalackozzák az értékesítés előtt. Valamint készítenek pezsgőt fém tartályokban is az olasz módszerhez hasonló eljárással. A legdrágább pezsgőink a Champagne féle eljárással készülnek, könnyedebb, Prosecco-hoz hasonló eljárással készült italaink pedig alacsonyabb árkategóriába tartoznak.

A különböző habzóborok és gyöngyözőborok olyan szánsavas boralapú italok, melyek nem másodlagos erjesztés során váltak szénsavassá, hanem a kész italhoz mesterségesen adták hozzá a szén-dioxidot. Ezek az italok nem számítanak pezsgőnek, lágyabb, édesebb, frissebb ízvilágú borkészítmények.

Hogyan fogyasszuk a pezsgőt

A pezsgőfogyasztás a pohárnál kezdődik! Azok a pezsgőspoharak, melyek hegyes csúcsban csatlakoznak a talphoz, szépen egy sorba gyűjtik az italból felszálló buborékokat. A csodás látvány mellett más funkciót is ellát az ilyen típusú pezsgőspohár: minél öblösebb a pohár teste, annál jobban összegyűjti a pezsgő zamatait, mély ízeit. Champagne típusú vintage pezsgők fogyasztásához ajánljuk. A kevésbé öblös, szintén hegyes aljú pezsgőspoharak is az aromák gyűjtésére szolgálnak. Minél hegyesebb a pohár alja, annál inkább aromás, gyümölcsös italok fogyasztásához ajánljuk. Édesebb, lágyabb, gyümölcsösebb pezsgőkhöz fogyaszthatunk sonkákat, érlelt húsokat, vagy gyümölcsöket. Meglepően jól társul az édes pezsgők ízvilága az ázsiai konyha ízeivel is.

A hosszú, karcsú, gömbölyű aljú pezsgőspoharakban egyenletesen eloszlanak a felszálló buborékok. Ilyen pohárból a száraz pezsgőket ajánlott inni, ugyanis ez a pohártípus tartja a legtovább a buborékokat, ezzel nyújtva szúrósabb élményt a száraz pezsgők fogyasztásához. A száraz pezsgőkhöz fogyaszthatunk sós rágcsálnivalókat, olajban sült ételeket, valamint halételeket és egyéb tengeri finomságokat. Sokan a burgonyacsipszre esküsznek legfinomabb kombinációként!

A filmekben gyakran látott lapos, széles pezsgőspoharak az 1950-es években voltak népszerűek. Esztétikailag érdekesebb hangulatot teremtenek a pezsgőzéshez, vintage stílusú rendezvényeken mutatósak. A pezsgő fogyasztása szempontjából nem túl előnyösek, hiszen a széles felület miatt ebből a típusú pezsgőspohárból távoznak a leggyorsabban az italba zárt buborékok.

Ha Te is kedvet kaptál a pezsgőzéshez, rendelj hozzá gyümölcsöket, rágcsálnivalókat webshopunkból. További érdekességekért ne felejtsd el bekövetni a Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek