Jóslás főzéssel? Jöjjenek a novemberi hagyományok!

Elérkezett a november, ami a népszokások szerint a jövendőbeli megjóslásának ideje, de a Márton napi mulatságokról sem érdemes megfeledkezni! Azt már tudjuk, melyik termények időszaka ez a hónap, de vajon mit kötelező novemberben fogyasztani? A bejegyzésünkből emellett az is kiderül, hogy vajon hogyan igyekeztek többet megtudni a hajadonok a jövőjükről.

A liba, az új bor és a lecsúszás hava

A hónap egyik talán legismertebb és legelterjedtebb ünnepe november 11-éhez, vagyis Szent Márton napjához kötődik. A népszokás szerint ilyenkor vágják le a felhízlalt ludakat, hiszen „aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik”. A libák mellett azonban bor is került az asztalra ezen a napon, ugyanis a hagyományok szerint ettől a naptól fogyasztható már az új bor. Márton napja alkalmából tehát országszerte ünnepeket, bőséges lakomákat tartottak, hogy az következő időkben is hasonlóan bővelkedhessenek.

Egyes térségekben az új bort négy nappal később, Szent Lipót napján ünnepelték meg. Ekkor hagyomány volt elzarándokolni a Klosterneuburg apátságba, ahol a zarándokok lecsúsztak egy 12 000 gallonos hordó tetejéről a jövőbeli jó szerencse reményében.

Szerelmi jóslás gombócból?!

A novemberi hónap vége a hajadonok számára is tartogat izgalmat. November 25-e, azaz Katalin napja, valamint 30-a, azaz Szent András ünnepe is a szerelmi jóslások napja a népszokások szerint. Ilyenkor a hajadonok rendszerint böjtöltek, és különböző módszerekkel próbálták megjósolni, hogy ki lesz a párjuk.

  • Gyakori volt például az ellenkező nem ruhadarabját a párna alá helyezni, ami a hagyomány szerint segített megálmodni a jövendőbeliüket.
  • A lányok ezen a napon vízbe rakták egy gyümölcsfa ágát, amelyről azt tartja a népszokás, hogy ha kizöldell karácsonyig, akkor a hajadon rövid időn belül menyasszony lesz.
  • A konyhában is igyekeztek a kíváncsi lányok megtudni a nagy nő nevét. Ehhez gombócokat főztek, amelyekben egy-egy férfinévvel ellátott papírfecnit helyeztek el. Amelyik gombóc a leggyorsabban feljött a víz tetejére, az rejtette a jövőbeli legény nevét.

Szent András napján tehát fogyasszunk libát és bort, de novemberben ne feledkezzünk meg a tojásról és a mézről sem. A hónap során az alkohollal tartsuk a mértéket, inkább csak a gyógynövenyekből készült teákat részesítsük előnyben.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a további érdekességekről, hírekről sem! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, babonákra, vagy éppen az aktuális kedvezmények érdekelnek, akkor kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek