Július hónap zöldségei és gyümölcsei

Hagyományainkat nem szakítjuk meg, így most július hónap zöldségeit és gyümölcseit mutatjuk be számotokra. Az idénygyümölcsök és idényzöldségek fogyasztásának előnyeiről már korábban írtunk nektek, így bízunk benne, hogy jelen összeállításunkkal segítünk Nektek, hogy tudjátok milyen terményeket érdemes keresni a Zabosfai Zöldséges üzleteibe betérve

Gyümölcsök, amelyeket érdemes júliusban fogyasztani

Mivel a nyár a gyümölcsök időszaka, így először ezeket gyűjtöttük össze számotokra. A nyár nagy slágere egyértelműen a mézédes görögdinnye. A kánikulában az egyik legjobban hűsít, emellett pedig magas víztartalma és vizelethajtó hatása miatt segít kiüríteni a szervezetből a káros anyagokat. Sokan desszertként, mások étkezések között fogyasztják szívesen. Szerintünk a görögdinnye bárhol és bármikor jól tud esni a nyári kánikulában, amely végre megérkezett kis hazánkba is.

A görögdinnye párja a sárgadinnye. Sokakat két táborra oszt a két nyári idénygyümölcs, mi azonban úgy gondoljuk mindkettő fogyasztásának megvan az előnye. A sárgadinnye kiváló például önálló étkezésként is. Sajttal, sonkával például mennyei uzsonna vagy vacsora válhat belőle. A finom ízek mellett a sárgadinnye rendkívül hasznos gyümölcs, hiszen magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, valamint magas vitamin-, és ásványianyagtartalommal rendelkezik. Ha naponta fogyasztok a nyári időszakban, akkor garantáltan magadhoz veszel A-, B1-, B2-, és C-vitamint, valamint karotint, foszfort, vasat és nátriumot egyaránt, ezzel is támogatva szervezeted.

A dinnyefélék után áttérnénk a Zabosfa Kertész Kft., egyik szívügyére a csonthéjas gyümölcsökre. Közülük első körben a gyerekek és felnőttek által is kedvelt nektarint ajánljuk, amelyet sokan csak „kopasz barack”-nak szoktak becézni. A legtöbb gyümölcshöz viszonyítva a nektarinban kiemelkedően magas a vitaminok arány, így például dupla annyi A- és C-vitamint tartalmaz, mint a sárgabarack. Mivel karotionoidokban és bioflavonoidokban gazdag, amelyek csökkentik a sejtek károsodását és a rák kialakulását. A nektarin nemcsak a belsőnknek tesz jót, hanem a külsőnkre is jó hatással van. Segíti például a kollagéntermelést, amely a bőr rugalmasságáért is felel. Emellett alacsony a kalóriatartalma, így kiváló reggeli, ebéd vagy vacsora lehet.

A nektarin mellett ne feledkezzünk meg az őszibarackról sem, amelyet a szépségápolás egyik kiemelt támogatójának tartanak. A száraz és fáradt bőr ellenszere, emellett az egészséges életmód szerves része. Magas A és C-vitamin, kálium valamint szeléntartalma mellett a magnézium és kálcium tartalma is kiemelkedő. További érdekesség, hogy képes megtisztítani a szervezetet a kisugárzásos szennyeződésektől így számítógép előtt dolgozok számára kifejezetten ajánlott. Fogyasztása – mint minden más terménynek – nyersen javallott, emellett süteményekben vagy lekvár formájában is ínycsiklandozó.

Július hónap gyümölcseinek sorát a sárgabarack zárja, amelynek vadon termő változatát honfoglaló őseink is fogyasztottak. Napi néhány szem sárbarackkal már fedezhető a napi A-vitamin igény, emellett pedig hasznos folsav-forrás, így kismamák számára, illetve kisbabát tervezők számára is ajánlott. Felhasználása sokrétű, nyersen, aszalva, lekvárként vagy befőttként is fogyaszthatjuk, vagy tehetünk el belőle a hidegebb napokra.

Júliusi zöldségek

A gyümölcsök után térjünk át a zöldségekre, amelyeket érdemes a kosarunkba rakni a Zabosfai Zöldséges webshopjában.

Ha nyár és zöldségek, akkor sokaknak a grillezés jut eszükbe, amikor is megkerülhetetlen zöldség a padlizsán, amely nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az Ázsiából származó zöldség, rendszertanilag – csakúgy, mint a paradicsom – a gyümölcsök közé tartozik, igazi helye mégis a zöldségek között van. Felhasználásának rengeteg módja van. A grillezett változat mellett, sokan sütőben szeretik megsütni, salátába teszik, vagy finom padlizsánkrémet készítenek belőle, amelyet a gyermekek is előszeretettel fogyasztanak uzsonnára a medence partján.

júliusi zöldség

A padlizsán mellett az egyik leginkább kedvelt grillzöldség a cukkini, amely a görögdinnye és az uborka rokonának is tekinthető. Mivel 95 százaléka víz, energiatartalma alacsony, zsírtartalma pedig nulla, így a fogyókúrák és nyári diéták kedvelt idényzöldsége. Számos jótékony hatása mellett magas a lutein – és zeaxantin tartalma, amelynek köszönhetően erősíti a szemet, így a rendszeresen fogyasztók között csökkentheti a szemproblémákat. A padlizsánhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így a változatos és kiegyensúlyozott étrend szerves része lehet.

A júliusi hónap terményei közül nem szabad kihagyni a babot, amelyet sokan kicsit lenéznek, azonban számtalan előnye van, ami miatt érdemes fogyasztani belőle a nyári hónapokban is. Az egyik ilyen indok például, hogy olcsó, de rendkívül finom. Emellett számos jótékony hatása van, mint például, hogy a bab csökkenti a koleszterinszintet, így a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a rák kialakulását. Emellett a fogyókúrázóknak sem kell lemondani a babról, mivel hosszan fenntartja a teltségérzetetet, cukortartalma pedig alacsony.

A nyár egyik nagy kedvence a kovászos uborka, így listánkból sem maradhat ki a kovászolni való uborka sem. Sokan úgy tartják, hogy „az uborka a mennybe megy kovászolás közben”. Mi is imádjuk a kívül roppanós, belül ruganyos savanyúságot. Elengedhetetlen kiegészítője a nyár tipikus ételeinek, mint például a krumplis tészta vagy a lecsó. Elkészítési módja

Jelen listánkon utolsóként szerepel a rukkola, a zöldség amelytől sokan ódzkodnak, mindezt ok nélkül. A zöld színű – brokkolival rokonságban álló – növény íze leginkább ugyanis a mustárhoz hasonlít. Habár sokan egy pizzafeltétként ismerik, ez a növény sokkal több annál, hiszen felhasználási módjainak száma a csillagos ég. A diétázók egyik kedvence, hiszen kiemelkedő C-vitamin tartalma miatt nagy szerepe van a zsírégetés folyamatában, ezzel segítve a fogyást. Kutatások szerint, ha minden nap fogyasztunk belőle egy hétig, akkor hét nap alatt egy kilótól is megszabadulhatunk.

Reméljük, hogy jelen összeállításunkkal ötletet adtunk, hogy mit érdemes bespájzolni, illetve fogyasztani július hónapban. További ötletekért és naprakész információkért kövessétek Facebook oldalunkat, termékeinket pedig keressétek üzleteinkben, illetve a webshopban.

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek