A különböző élelmiszereket csoportosíthatjuk eltarthatóság szempontjából. Ha nem tartottad meg a csomagolást, vagy eleve nem is volt csomagolva a termék, amit vásároltál és nem tudod a megfelelő tárolás módját, vagy ötleted sincs a szavatossági időről, kövesd az alábbi támpontokat az élelmiszerek tárolásánál. Nézzük, melyik élelmiszer, milyen körülmények között meddig eltartható!
Hűtés nélkül tárolható élelmiszerek
A száraztészták, szárazbabok, gabonafélék (köztük a lisztek, darák, pelyhek és magok) száraz, hűvös helyen akár egy évig is eltarthatók. Alkalmas hely lehet a tárolásra a kamra, de akár egy zárt konyhaszekrény is. A nyirkos pincéket érdemes elkerülni. Figyelj e megfelelő tárolóedények alkalmazására, hogy ne kerülhessenek rovarok, gombaspórák a felsorolt élelmiszerekbe!
A legtöbb friss zöldség és friss gyümölcs is hűtés nélkül eltartható. A friss termények hűtőben tovább elállnak, de veszítenek az ízélményből és a vitamintartalmuk is változhat hideg környezetben. Részletesen ebben a bejegyzésben írtunk a zöldségek és gyümölcsök tárolásáról.
Az olajokat érdemes szobahómérsékleten tárolni, ugyanis megváltozhat az állaguk a hűtőszekrényben. A címke nélküli, kézműves olajokat 2-3 hónaponként ellenőrizzük, ugyanis megavasodhatnak!
Hűtőszekrényben tárolható élelmiszerek
A nem hőkezelt tejtermékek és a tojás kizárólag hűtőszekrényben eltartható. Ezeket a romlandó élelmiszereket csak közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt érdemes kivenni a hűtőszekrényből, nehogy megromoljanak. A tejtermékek bontatlan csomagolásban 2-3 hétig eltarthatók, felbontás után azonban érdemes ezeket a termékeket 3-4 napon belül elfogyasztani. A tojások hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eltarthatók.
A zsírok szobahőmérsékleten is szilárd állagúak, ezért érdemes azokat hűtőszekrényben tárolni. A lehűtött zsírok állaga változatlan marad, de hűtőszekrényben kevésbé hajlamosak az avasodásra. Akár 3-4 hónapig is tárolhatók hűtőszekrényben, ha mindig csak tiszta eszközökkel nyúlunk bele a zsír tégelyébe és nem szennyezzük be a zsírt más élelmiszerek morzsáival.
A vaj hűtőszekrényben 1 hónapig is eláll, szobahőmérsékleten 2-3 héten belül megavasodhat. A margarinok hűtőszekrényben 2-3 hónapig is eltarthatók.
Mélyhűtőben tárolható élelmiszerek
A 3-4 napon belül el nem fogyasztott készételeket mélyhűtőben még 6-8 hónapig tárolhatjuk. A félkész ételeket szintén 6-8 hónapig tárolhatjuk mélyhűtőben. Érdemes levesalapot, pörköltalapot lefagyasztani, hogy egy rohanós napon gyorsabban el tudjuk készíteni az ebédet, vagy vacsorát.
A friss gyümölcsök megmosva, kimagozva 3-4 hónapig tárolhatók mélyhűtőben, a friss zöldségek megmosva, felaprítva akár fél évig is eltarthatók lefagyasztva. A különbség oka a gyümölcsök magas cukor- és víztartalma, amely sokáig fagyasztva minőségromláshoz vezet.
A nem azonnali felhasználásra szánt húsokat érdemes lefagyasztani. Szobahőmérsékleten a húsok pár óra alatt megromolhatnak, a hűtőszekrényben pedig 1-2 napig eltarthatók a húsfélék. A mélyhűtőben a lefagyasztott húsok akár egy évig is eltarthatók.
Összefoglaló táblázat az eltarthatóságról
Ételcsoport | Tárolás helye | Tárolás ideje |
Száraztészták, szárazbabok, gabonafélék | Száraz, hűvös helyen (pl.: kamra, spájz, szekrény) | Akár 1 évig is! |
Friss zöldség és gyümölcs mosás nélkül | Száraz, hűvös helyen | 2-3 nap |
Friss zöldség és gyümölcs mosás nélkül | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 1 hét |
Friss gyümölcs megmosva (kimagozva) | Mélyhűtőben (-15 – -18 °C) | 3-4 hónap |
Friss zöldség megmosva (felaprítva) | Mélyhűtőben (-15 – -18 °C) | 6 hónap |
Olajok | Száraz, hűvös helyen | 2-3 hónap |
Nem hőkezelt tejtermékek bontatlan csomagolásban | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 2-3 hét |
Nem hőkezelt tejtermékek felbontás után | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 3-4 nap |
Tojás | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 1 hónap |
Zsírok | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 3-4 hónap |
Vaj | Száraz, hűvös helyen | 2-3 hét |
Vaj | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 1 hónap |
Margarin | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 2-3 hónap |
Készételek | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 3-4 nap |
Készételek, félkész ételek, pörkölt- és levesalapok | Mélyhűtőben (-15 – -18 °C) | 6-8 hónap |
Húsok | Hűtőszekrényben (3 – 6 °C ) | 1-2 nap |
Húsok | Mélyhűtőben (-15 – -18 °C) | 1 év |
A garantáltan friss zöldségek és garantáltan friss gyümölcsök beszerzését könnyedén megteheted webáruházunkban, vagy üzleteinkben.
Ha érdekelnek ehhez hasonló tippek, érdekességek, kövesd Facebook-oldalunkat!