Meddig tárolhatod az élelmiszereket? Attól függ!

Mi meddig eltartható?

A különböző élelmiszereket csoportosíthatjuk eltarthatóság szempontjából. Ha nem tartottad meg a csomagolást, vagy eleve nem is volt csomagolva a termék, amit vásároltál és nem tudod a megfelelő tárolás módját, vagy ötleted sincs a szavatossági időről, kövesd az alábbi támpontokat az élelmiszerek tárolásánál. Nézzük, melyik élelmiszer, milyen körülmények között meddig eltartható!

Hűtés nélkül tárolható élelmiszerek

A száraztészták, szárazbabok, gabonafélék (köztük a lisztek, darák, pelyhek és magok) száraz, hűvös helyen akár egy évig is eltarthatók. Alkalmas hely lehet a tárolásra a kamra, de akár egy zárt konyhaszekrény is. A nyirkos pincéket érdemes elkerülni. Figyelj e megfelelő tárolóedények alkalmazására, hogy ne kerülhessenek rovarok, gombaspórák a felsorolt élelmiszerekbe!

A legtöbb friss zöldség és friss gyümölcs is hűtés nélkül eltartható. A friss termények hűtőben tovább elállnak, de veszítenek az ízélményből és a vitamintartalmuk is változhat hideg környezetben. Részletesen ebben a bejegyzésben írtunk a zöldségek és gyümölcsök tárolásáról.

Az olajokat érdemes szobahómérsékleten tárolni, ugyanis megváltozhat az állaguk a hűtőszekrényben. A címke nélküli, kézműves olajokat 2-3 hónaponként ellenőrizzük, ugyanis megavasodhatnak!

Hűtőszekrényben tárolható élelmiszerek

A nem hőkezelt tejtermékek és a tojás kizárólag hűtőszekrényben eltartható. Ezeket a romlandó élelmiszereket csak közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt érdemes kivenni a hűtőszekrényből, nehogy megromoljanak. A tejtermékek bontatlan csomagolásban 2-3 hétig eltarthatók, felbontás után azonban érdemes ezeket a termékeket 3-4 napon belül elfogyasztani. A tojások hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eltarthatók.

A zsírok szobahőmérsékleten is szilárd állagúak, ezért érdemes azokat hűtőszekrényben tárolni. A lehűtött zsírok állaga változatlan marad, de hűtőszekrényben kevésbé hajlamosak az avasodásra. Akár 3-4 hónapig is tárolhatók hűtőszekrényben, ha mindig csak tiszta eszközökkel nyúlunk bele a zsír tégelyébe és nem szennyezzük be a zsírt más élelmiszerek morzsáival.

A vaj hűtőszekrényben 1 hónapig is eláll, szobahőmérsékleten 2-3 héten belül megavasodhat. A margarinok hűtőszekrényben 2-3 hónapig is eltarthatók.

Mélyhűtőben tárolható élelmiszerek

A 3-4 napon belül el nem fogyasztott készételeket mélyhűtőben még 6-8 hónapig tárolhatjuk. A félkész ételeket szintén 6-8 hónapig tárolhatjuk mélyhűtőben. Érdemes levesalapot, pörköltalapot lefagyasztani, hogy egy rohanós napon gyorsabban el tudjuk készíteni az ebédet, vagy vacsorát.

A friss gyümölcsök megmosva, kimagozva 3-4 hónapig tárolhatók mélyhűtőben, a friss zöldségek megmosva, felaprítva akár fél évig is eltarthatók lefagyasztva. A különbség oka a gyümölcsök magas cukor- és víztartalma, amely sokáig fagyasztva minőségromláshoz vezet.

A nem azonnali felhasználásra szánt húsokat érdemes lefagyasztani. Szobahőmérsékleten a húsok pár óra alatt megromolhatnak, a hűtőszekrényben pedig 1-2 napig eltarthatók a húsfélék. A mélyhűtőben a lefagyasztott húsok akár egy évig is eltarthatók.

Összefoglaló táblázat az eltarthatóságról

ÉtelcsoportTárolás helyeTárolás ideje
Száraztészták, szárazbabok, gabonafélékSzáraz, hűvös helyen (pl.: kamra, spájz, szekrény)Akár 1 évig is!
Friss zöldség és gyümölcs mosás nélkülSzáraz, hűvös helyen2-3 nap
Friss zöldség és gyümölcs mosás nélkülHűtőszekrényben (3 – 6 °C )1 hét
Friss gyümölcs megmosva (kimagozva)Mélyhűtőben (-15 – -18 °C)3-4 hónap
Friss zöldség megmosva (felaprítva)Mélyhűtőben (-15 – -18 °C)6 hónap
OlajokSzáraz, hűvös helyen2-3 hónap
Nem hőkezelt tejtermékek bontatlan csomagolásbanHűtőszekrényben (3 – 6 °C )2-3 hét
Nem hőkezelt tejtermékek felbontás utánHűtőszekrényben (3 – 6 °C )3-4 nap
TojásHűtőszekrényben (3 – 6 °C )1 hónap
ZsírokHűtőszekrényben (3 – 6 °C )3-4 hónap
VajSzáraz, hűvös helyen2-3 hét
VajHűtőszekrényben (3 – 6 °C )1 hónap
MargarinHűtőszekrényben (3 – 6 °C )2-3 hónap
KészételekHűtőszekrényben (3 – 6 °C )3-4 nap
Készételek, félkész ételek, pörkölt- és levesalapokMélyhűtőben (-15 – -18 °C)6-8 hónap
HúsokHűtőszekrényben (3 – 6 °C )1-2 nap
HúsokMélyhűtőben (-15 – -18 °C)1 év

 A garantáltan friss zöldségek és garantáltan friss gyümölcsök beszerzését könnyedén megteheted webáruházunkban, vagy üzleteinkben.

Ha érdekelnek ehhez hasonló tippek, érdekességek, kövesd Facebook-oldalunkat!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek