A gomba remek kiegészítője a fasírtgolyóknak, ízével, zamatával gazdagítja az ételt. A kaporszósz pedig a fasírtgolyók harmonikus kiegészítője lehet fokhagymás-fűszeres ízével és krémesen lágy állagával. Ez a finomság olyan csavar a hagyományos fasírthoz képest, hogy garantáltan nagy sikert arat akár még egy ünnepi ebéden, vacsorán is! A fasírtgolyók magukban is ízletesek, mártogatósként is felszolgálhatók a kaporszósszal, de körettel főételként is tálalhatók.
Hozzávalók a fasírthoz:
- 300 g darált hús
- 200 g gomba
- 1 szelet kenyér
- 100 ml tej
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint só, bors
- 3 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
A kaporszószhoz:
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 300 ml tej
- 200 ml főzőtejszín
- 100 g natúr tömlős sajt
- 1 csomó friss kapor
Elkészítés:
A fasírthoz az újhagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olajon lepirítjuk. Az apróra vágott gombát hozzáadjuk a hagymához és megpároljuk.
Közben beáztatjuk a kenyeret a tejbe, ha megpuhult, kinyomkodjuk. Ezután a darált hússal mindent alaposan összedolgozunk, gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megcsepegtetjük olajjal és 180 fokon aranybarnára sütjük a fasírtgolyókat.
A szószhoz az apróra vágott fokhagymát, a hagymát és a kaprot olajon megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük a hideg tej és tejszín keverékével. Sűrűre főzzük, ízesítjük sóval, borssal, esetleg kevés ecettel, és belenyomjuk a tömlős sajtot.
Köretként főzhetünk csavart tésztát hozzá, vagy sütőben sült újkrumplit adhatunk tálaláskor a fasírtgolyók mellé.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!