A Zabosfai Ökokert iskolakert programja egyre több diákot vonz

okokert-program

A Zabosfai Ökokert programot 2018 februárjában hoztuk létre azzal a céllal, hogy a gyerekek megszeressék és tiszteljék a földet és a földművelést az iskolakert segítségével. Azóta már számtalan diákot sikerült közelebb hozni a természethez és egyre több érdeklődőt vonzanak az iskolakertek által nyújtott lehetőségek. Ezúttal két sikeres iskolakertről és azok lelkes művelőiről szeretnénk beszámolni.

Zákányszéki Általános Iskola és AMI iskolakertje

A Zákányszéki Általános Iskola ökokertjében ősszel is szorgos kezek dolgoztak. Mivel ezúttal ők adtak helyet az országos iskolakert-találkozónak, ezért igyekeztek minél sokoldalúbban felkészíteni a kertet az eseményre.

Első lépésként az udvarukon található tavat szépítették meg kövekkel és vízinövényekkel, valamint egy napórát is készítettek a közelébe. Az általános iskolások a program segítségével megismerkedtek a mécsmulcsos ágyás készítésével, kerttörténeti fényképes kiállítást szerveztek és névtáblákat készítettek a növényeknek.

A nagy nap elérkeztével a biokert szakkör tagjai nagy lelkesedéssel és büszkeséggel mutatták be az érdeklődők számára az iskolakertjüket. Ezúton is köszönjük a diákok lelkes munkáját, akik szívvel lélekkel kertészkednek: Vass Flóra Vilma, Kazi Máté Mirkó, Kazi Márk István, Császár Dominik, Czimber Levente, Juhász Ádám, Oltványi István Kornél, Juhász Gréta, Papp Emma és Ujvári Anna).

A találkozót követően az általános iskolások számos új ötlettel gazdagodtak, és nem is hezitáltak sokat a megvalósítással. A tél közeledtével elkezdték a kert téliesítését, valamint többek között gondoskodtak az iskola udvarán található madárodúk tisztaságáról is.

Nagyothalló Gyermekekért Alapítvány iskolakertje

A gyerekeket itt is munkára készen állva várta az újonnal indult iskolakert. A jó időnek köszönhetően a tanévkezdéstől egészen december közepéig tudtak aktívan tevékenykedni a diákok a friss levegőn.

Ez idő alatt az iskolások kreativitásának köszönhetően szárnyra kelt a „Vackor sulikert”, amiben bőven akadt szüretelni való. A rengeteg finomságot nem hagyták kárba veszni, amit nem ettek meg, azt feldolgozták. Ezeket a termékeket aztán egy vásár keretén belül bárki megvásárolhatta, és az összegyűjt pénz pedig nem is mehetett volna jobb helyre. Az iskolások gumicsizmákat kaptak a befolyt összegből, hogy így a nedves időben is gondoskodhassanak a nagy odafigyeléssel nevelt növényeikről.

A gyerekek a kertészkedés minden csínyját-bínját eltanulhatták az iskolakert segítségével, hiszen lehetőségük volt többek között magas ágyásokat és rovarhotelt építeni, valamint fákat is ültetni. Természetesen az ő esetükben is a betakarítás adta az egyik legnagyobb élményt, hiszen hatalmas boldogsággal töltötte el őket az, hogy szó szerint beérett a munkájuk gyümölcse.

Minket, a Zabosfát pedig az tölt el hatalmas büszkeséggel és boldogsággal, hogy a segítségünkkel ilyen sok kisiskolás életének lett a mindennapi élet része a kertészet. Reméljük, hogy sikerül elvetni bennük a növények és a természet iránti tartós szeretetett és tiszteletet, és hogy felnőtt korukban ők is hozzájárulnak az ilyen nagyszerű közösségek építéséhez.

Ha tetszik, amit olvasol, akkor kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek