Bio zöldség gyümölcs védelem tavaszi fagykárok ellen

Fagykárok! Hogyan védjük a bio zöldség gyümölcs termést?

Évről-évre a tavaszi fagykárok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságban dolgozó növénytermesztő gazdák számára. Egyik haszonnövény sincs biztonságban, így a bio zöldség gyümölcs termelők növényei is veszélyben vannak, de szerencsére, van néhány bevált megoldás is, amelyekkel megvédhető a termést!

A fagykárokat előidéző tényezők: mit tehetnek a bio zöldség gyümölcstermelők az elkerülésük érdekében?

A fagykárok előfordulása sajnos nem ritka Magyarország különböző termőterületein és erősen érintik a bio zöldség gyümölcs terméshozamot is. 

Az okai pedig egyértelműen azok a kis csapadéktartalmú, rendkívül hideg és száraz sarki frontok, illetve légtömegek, amelyek miatt drasztikusan lehűl a levegő hőmérséklete. Ilyenkor a tiszta égbolt alatti, szélcsendes területeken a talajmenti fagyok sem ritkák. 

Érdemes tehát időben lépni és célzottan védekezni, hogy a későbbi terméshozam ne károsodjon. De hogyan és miképp tehetünk a májusi fagykárok ellen és vajon minden esetben van lehetőségünk menteni a menthetőt? A folytatásban kiderül.

Sikeres fagyvédekezés kontra sikertelen: min múlik?

A helyzet az, hogy akár bio zöldség gyümölcs kultúráról van szó, akár termelői vagy nagyüzemi termelésről, a védekezés elsősorban a kisugárzási tavaszi fagyok ellen lehet eredményes, a szállított fagyokkal szemben sajnos védtelenebbek vagyunk.

Az első és legfontosabb védekezési módszer, a megfelelő környezet  kiválasztása!

A zegzugos völgyekben és mélyebben fekvő területeken nem érdemes olyan növényeket telepíteni, amelyek érzékenyek a késői fagyokra.

Ha a termőterület fagyveszélyes helyen található, csak akkor lehet eredményes az ott folyó munka, ha olyan növényeket telepít a gazda, amelyek erőteljes fagytűrő képességgel rendelkeznek. 

Az egyik védekezési módszer a füstölés, ami nem kifejezetten környezetbarát és ma már inkább elavult megoldásnak tűnik. Erőteljesen környezetszennyező, ezért, illetve a kivitelezés szempontjából is csak kisebb területeken alkalmazható eredményesen.

A világban az egyik leginkább elterjedt védekező megoldás a különböző rotorokkal, szélgépekkel történő légkeveréses fagyvédelem, Magyarországon pedig a fagyvédelmi öntözés.

Az előre meghatározott időközönként történő vízpermetezés során kialakult vízpárával gyakorlatilag stabilizálható a különböző növények, így a bio zöldség gyümölcs kultúrák körüli hőmérséklet, ami így nem vagy csak gyengén süllyed 0 °C fok alá.

A fagyvédelmi öntözés során egy masszívan észrevehető jégréteg alakul ki a növények ágain, levelein és szárán, ez véd meg a nagyobb fagykároktól.

Amikor a növényekben elindul a nedvkeringés, mikor megtörténik a rügyfakadás, mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő fagyvédelemről is, mert bármikor fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet, maradandó károsodást okozva a növényeknek, amit érdemesebb inkább elkerülni.

Feliratkozott már a hírlevelünkre? Ha későbbiek során is szeretne ilyen és ehhez hasonló hasznos tartalmakról olvasni, ne felejtsen el feliratkozni!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek