Honnan származik a termelői cseresznye – a Bodor család

termelo-bodor-csalad

Folytatódik a termelőinket bemutató sorozatunk, melyben ezúttal azt tudhatjátok meg, hogy kiktől származik a mindig friss és ropogós cseresznye a Zabosfánál. Tudjuk, hogy a gyümölcsök és zöldségek nagy utat járnak be, amíg az asztalunkra kerülnek, és ennek az útnak az elejéről mesél ma nekünk részletesen Dr. Bodor Péter cseresznye termelő.

Ismerjük meg közelebbről a Bodor családot

Sorozatunk ezen részében a Bodor családot mutatjuk be Kecskemétről, akik a cseresznye termesztés kiváló szakemberei. A következőkben Dr. Bodor Péter szavait idézzük, aki igazi elkötelezettséggel és odaadással mesélt a termesztés iránti szeretetéről.

Milyen terményekkel foglalkoztok a családoddal?

Mintegy 100 hektáros családi gazdaságunkban, 30 hektáron gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozunk. Ez az ágazat köti le energiánk legnagyobb részét, ugyanakkor itt is állítjuk elő a legnagyobb értéket. Május végétől november elejéig mindig van mit szüretelni, gyümölcseink érési sorrendben a cseresznyétől és a kajszibaracktól kezdve az szilván át egészen a szőlőig és a birsalmáig terjed.

Egyáltalán miért kezdtél el mezőgazdasággal foglalkozni?

Édesapám a főiskola elvégzése óta a szakmában dolgozik, a 2000-es évek elejétől kezdte felépíteni családi gazdaságunkat. Testvérem egyéni vállalkozóként, jómagam pedig őstermelőként az egyetem elvégzése után csatlakoztunk hivatalosan a vállalkozáshoz, noha gyerekkorunk óta részt veszünk a munkákban.

Miért ezeket a gyümölcsöket választottátok?

2010-ben az egyetem elvégzése után határoztuk el, hogy korábbi ültetvényszerkezetünket intenzívebbé tesszük. Akkor a pályázati lehetőségek is adottak voltak, így belevágtunk. Kecskemét térségében a csonthájas gyümölcsök termesztésének hagyománya van, így adott volt, hogy a kajszihoz és a szilvához forduljunk. A cseresznye pedig mint ígéretes intenzív kultúra fogott meg.

A birs termesztése 2010 előtt gyakorlatilag Kecskemétre és Siófokra korlátozódott, azóta számos ültetvény létesült az országban, ugyanakkor hisszük, hogy nekünk van 30 év tapasztalati előnyünk, így öreg birs ültetvényünk leváltására is megragadtuk a lehetőséget.

Milyen gondolatok, érzések kötnek a Zabosfához?

Zabosfával három éve kezdtünk együtt dolgozni, első esztendőben talán csak néhány fuvar birset szállítottunk be, két éve már mintegy 11 tonnát, tavaly pedig közel 20 tonnát, és emellett elkezdtünk a szilvák terén is együttműködni.

Ami számunkra a legfontosabb az az, hogy úgy tudhatjuk magunkat különböző szupermarketek birsellátójának, hogy a Zabosfa, mint közbülső partner a „multi”-val történő kommunikációt, logisztikát lebonyolítja, ezt a feladatot helyettünk elvégzi.

Ezt a dinamikus növekedést látva merült fel a gondolat, hogy a többi terményünket is szívesen bíznánk a Zabosfára.

Van-e kedvenc fogásod, recepted ezekkel a gyümölcsökkel?

Ugye ismerjük a székely viccet miszerint, ha a mama meggyógyul, akkor lekvár, ha nem akkor pálinka lesz a gyümölcsből…

Mi azért hisszük, hogy gyümölcseink 95%-ának a friss piacon a helye!

Ha Te is kipróbálnád a Bodor család minőségi termelői gyümölcseit, akkor látogass el webáruházunkba és szerezd be a legfrissebb alapanyagokat a kanapéd kényelméből!

Ha tetszik, amit olvasol, akkor kövess minket Facebookon és iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek