A cukkinifasírt remek tavaszi-nyári húsmentes alternatíva. Frissen főtt, forró sajtszósszal igazi ínyencség, de főzelékkel, rizzsel, krumplipürével, vagy akár magában is bátran fogyasztható! A cukkinifasírt rendkívül gyorsan elkészíthető és akár hidegen is finom uzsonna lehet, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni. Több morzsával masszívabb, könnyebben formázható masszát kapunk, de a morzsa elhagyásával is készíthető a cukkinifasírt. Ebben az esetben egy lazább, üdébb, zöldségesebb fasírtra számíthatunk.
Hozzávalók a cukkinifasírthoz:
- 2 db cukkini
- 2 db tojás
- só, bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 csokor kapor
- olaj (sütéshez)
A sajtszószhoz:
- 400 ml főzőtejszín
- 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük és megsózzuk. Kb. 10 percig állni hagyjuk, majd a keletkezett levet alaposan kinyomkodjuk és leöntjük.
A cukkinihez hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a lisztet és a zsemlemorzsát, végül az apróra vágott kaprot. Megborsozzuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha hígnak találjuk.
A masszából kis lepényeket formálunk, majd forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A sajtszószhoz a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és összefőzzük. A cukkinifasírtot és a sajtszószt együtt tálaljuk, lehetőleg forrón.
A cukkinifasírtot magában, főzelékekkel, rizzsel vagy krumplipürével is tálalhatjuk. Frissen sülve a legfinomabb, de hidegen is fogyaszthatjuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!