Nyáron jól esnek a nem túl édes, könnyed, gyümölcsös desszertek. Ez a túródesszert a nyár sztárgyümölcsével, őszibarackkal készül eredeti recept szerint, azonban több nyári gyümölccsel is elkészíthető. A túródesszert hűtőben könnyen tárolható, elég csak a tálalás előtti percekben “kivenni a jégről”. Az őszibarackos túródesszert még érdekesebb, ha átlátszó pohárba öntjük az első réteget, a poharakat pedig döntve tesszük a hűtőszekrénybe. Ezáltal látványos ferde csík képződik a két réteg között.
Hozzávalók az őszibarackos réteghez:
- 6 db őszibarack
- 2 dl narancslé
- 2 evőkanál cukor
- 2 dkg zselatin
A túrós réteghez:
- 25 dkg tehéntúró
- 4 dl habtejszín
- 10 g habfixáló
- 2 evőkanál cukor
- 20 g vanillincukor
- 1 db citrom leve és héja
A díszítéshez:
- 5 dkg csokoládéforgács, vagy táblás csokoládé lereszelve
Elkészítés:
A magozott, hámozott őszibarackot kockákra vágjuk, majd botmixerrel pürésítjük. A narancslevet felforraljuk a cukorral, a tűzről levéve beleszórjuk a zselatint, alaposan elkeverjük, majd a gyümölcspüréhez öntjük. Ha már langyos, poharakba öntjük és hűtőbe tesszük. Ha megdermedt, csokoládélapokkal megszórjuk.
A túrót a cukorral, vanillincukorral, citromlével és citromhéjjal kikavarjuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt és finoman összeforgatjuk a túróval. A habot a barackpürére kanalazzuk, tetejét csokoládéval díszítjük és jól lehűtjük.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!