Almás-diós rakott metélt

Az alma a magyar kultúra része. A világtermelés fele Európából érkezik, de ennek is jó százaléka magyar földről. A mi éghajlatunk felel meg a legjobban az almának kedvező körülményeknek. Legnépszerűbb fajtái a jonatán és a golden alma. Egy régi közmondás alapjául is szolgál, ami rámutat arra is, hogy igazán egészséges gyümölcs is: “napi egy alma- az orvost távol tartja”. Legfőbb hatása az emésztéssel kapcsolatos, rendezi emésztési problémákat, tehát minden napodnak nyugodtan és hasfájás nélkül vághatsz neki.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A túrót a tejföllel, porcukorral, tojássárgájával, egy csomag vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával és a mazsolával elkeverjük. A diót megdaráljuk.

Egy kerámia vagy porcelán sütőtálat kivajazunk, kilisztezünk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük nagylyukú reszelőn. A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük és a túrós masszához adjuk. Egy csomag vaníliás cukorral felverjük a tojásfehérjét. Az alma levét kinyomkodjuk. Az őrölt fahéjat elkeverjük egy kis porcukorral, megszórjuk vele az almát. A habot belekeverjük a túrós masszába óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A tészta felét beleöntjük a tál aljába. Rátesszük az alma felét, megszórjuk a dió felével, meghintjük kevés fahéjas cukorral. Jöhet rá a tészta másik fele, az alma, a dió, és a végén megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!

A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek