Az alma a magyar kultúra része. A világtermelés fele Európából érkezik, de ennek is jó százaléka magyar földről. A mi éghajlatunk felel meg a legjobban az almának kedvező körülményeknek. Legnépszerűbb fajtái a jonatán és a golden alma. Egy régi közmondás alapjául is szolgál, ami rámutat arra is, hogy igazán egészséges gyümölcs is: “napi egy alma- az orvost távol tartja”. Legfőbb hatása az emésztéssel kapcsolatos, rendezi emésztési problémákat, tehát minden napodnak nyugodtan és hasfájás nélkül vághatsz neki.
Hozzávalók:
- 250 g széles metélt
- 250 g félzsíros túró
- 4 db tojás
- 200 g tejföl
- 6 ek. porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor (2 x 10g)
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 marék (kb. 50 g) mazsola
- 150 g dió
- 4 db piros alma
- ízlés szerint őrölt fahéj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A túrót a tejföllel, porcukorral, tojássárgájával, egy csomag vaníliás cukorral, a citromok reszelt héjával és a mazsolával elkeverjük. A diót megdaráljuk.
Egy kerámia vagy porcelán sütőtálat kivajazunk, kilisztezünk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük nagylyukú reszelőn. A tésztát kifőzzük, lecsepegtetjük és a túrós masszához adjuk. Egy csomag vaníliás cukorral felverjük a tojásfehérjét. Az alma levét kinyomkodjuk. Az őrölt fahéjat elkeverjük egy kis porcukorral, megszórjuk vele az almát. A habot belekeverjük a túrós masszába óvatosan, hogy ne törjön össze a hab. A tészta felét beleöntjük a tál aljába. Rátesszük az alma felét, megszórjuk a dió felével, meghintjük kevés fahéjas cukorral. Jöhet rá a tészta másik fele, az alma, a dió, és a végén megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!