A szilvás szelet kétféle keverttel egy vidám, színes sütemény. A szilvadarabok gyümölcsös íze áthatja az egész süteményt. A szilvás pitével ellentétben ez a szilvás szelet könnyed, még nyarat idéző sütemény. A tepsiből “kiborítva” a szilva látványos, gusztusos megjelenést ad ennek az egyszerűen elkészíthető szilvás szeletnek, ezért ünnepi alkalmakra is megsüthető, mutatós sütemény.
Hozzávalók a töltelékhez:
A tésztához:
- 4 db tojás
- 160 g cukor
- 100 ml olaj
- 100 ml forró víz
- 250 g rétesliszt
- 12 g sütőpor
- 2 ek. holland kakaópor
- 2 ek. langyos víz
A sütemény tetejére:
- 800 g tejföl
- 30 g vanillincukor
Elkészítés:
A szilvát fahéjas cukorral megszórjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük vágott felével lefelé és 200 fokon 15 percig sütjük.
A tésztához a tojásokat a cukorral felhabosítjuk, adunk hozzá vizet és olajat, végül beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát kétfelé osztjuk, és egyik feléhez adjuk a vízzel elkevert kakaóport.
A sütőből kivett szilvát megszórjuk búzadarával. Először ráöntjük a világos tésztát, majd a kakaósat, és 180 C fokon 20 percig sütjük. A kihűlt tésztát „kiborítjuk” a tepsiből, a sütőpapírt eltávolítjuk, tetejét megkenjük a vanillincukorral elkevert tejföllel.
Ha kíváncsi vagy további receptekre, gasztro-érdekességekre, kövesd a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalát!
A legfrissebb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!