Kicsi a bors, de erős! – Biztos, hogy a kávéra is igaz?

Fáradt vagy? Kell egy kis lendület a hosszú munkanaphoz? Igyál egy rövid kávét! De vajon tényleg ez a leghatékonyabb megoldás? Biztos, hogy az espresso lesz a legjobb társad egy korai hétfő reggelen? Bár sokan a házi teákra esküsznek, ha egy napindítóról van szó, ebben a bejegyzésben azonban a kávék világába ugrottunk fejest.

Ristretto, espresso, lungo – a koffein vagy az aroma az erősebb?

Bár alapvetően azt gondoljuk, hogy a kis erős fekete a legerősebb kávé, míg a hosszú kávénak inkább csak élvezeti értéke van, egyáltalán nem biztos, hogy ez a teljes igazság. Ahhoz, hogy az egyes kávéfajták koffeintartalmát meg tudjuk határozni, ismerjük meg, hogy mi határozza meg ez. A koffein tartalom elsősorban az elkészítés módján múlik. Minél több ideig főzzük a kávét, annál több víz halad keresztül a kávébabokon, azaz annál több koffeint tud kimosni az alapanyagból a víz. Ebből pedig az következik, hogy minél hosszabb, azaz vizesebb a kávé, annál jobb társad lesz a reggeli ébredésben.

De akkor honnan ered az a feltételezés, hogy az espresso, sőt, az ennél még rövidebb ristretto a legerősebb? Az agyunkat könnyen megtéveszti az aroma, ami azonban nem feltétlenül arányos a koffeintartalommal. A rövid kávéknak éppen az alacsonyabb víztartalom miatt sokkal aromásabb illata van, ami azt az érzést kelti bennünk, hogy erősebb. Valójában viszont a fentiek alapján látható, hogy ez éppen fordítva van. Érdemes még azt is megjegyezni, hogy mivel a ristretto-t és az espresso-t hagyományosan gyorsan, egy hörpintéssel kell elfogyasztani. Ez szintén hozzájárul az erős kávé érzetének kialakulásához.

Tudhat a kávé ennél többet?

Bár a hagyományos kávék kedvelői mindig az igazi, tiszta ízek kedvelői lesznek, mégis egyre nagyobb igény jelentkezik a különlegesebb megoldások iránt. A cappuchino-tól kezdve a melange-ig számos variáció elérhető a kávézókban, de ha valami újdonságra vágynál, akkor semmiképpen ne hagyd ki az aromatizált kávébabokat. De mégis hogyan lehetséges az aromatizálás? Hagyományosan ez a folyamat a pörkölés során, azaz a pörkölés végeztével megy végbe. Kétféle eljárás is ismert, aromatizálhatunk melegen vagy kihűlést követően bepermetezéssel vagy pedig belekeveréssel. A legnépszerűbb ízek közé a karamell, csokoládé, vanília és a makadám diót tartozik, de a helyi sajátosságokhoz illeszkedően például a levendulás aroma is elterjedt.

A Zabosfai Zöldséges üzleteiben Te is számtalan kávékülönlegességet kipróbálhatsz. Térj be hozzánk és válogass indiai, brazil vagy éppen karamellás italainkból!

Ha kíváncsi vagy további receptekre, érdekességekre, akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ha tetszik, amit olvasol, oszd meg másokkal!

Ajánlott cikkek