fbpx

Októberben termő őszi zöldség- és gyümölcsfajták

Nem szakítjuk meg a hagyományt, így most az október hónap terményeit mutatjuk be Nektek, az idénygyümölcsök és idényzöldségek fogyasztásának előnyeiről már korábban írtunk. Az őszi zöldség- és gyümölcsfogyasztás esetében is érdemes az idénytermények választására törekednetek. Bízunk benne, hogy jelen összeállításunkkal segítünk, hogy tudjátok, mely októberi gyümölcsök és zöldségek lesznek a polcokon a Zabosfai Zöldséges üzleteibe betérve.

Kedvelt őszi gyümölcsök

Kedvelt őszi gyümölcs a körte, mely nem csak immunerősítő C-vitamint, de a vízháztartás egyensúlyáért felelős káliumot és a magzati fejlődés során fontos folsavat is tartalmaz. Amellett, hogy a körte őszi vitaminforrás, magas a rosttartalma is, ami segíthet az emésztési problémák megoldásában. A rostban gazdag táplálkozás, így a körtefogyasztás is segíthet a magas vérnyomás csökkentésében és egyéb szív- és érrendszeri problémák enyhítésében.

A gesztenye nem csak sütemények töltelékében ízletes, de sütve akár magában is fogyasztható. Antioxidánsokban, C- és E-vitaminban gazdag, ezzel segíti az immunrendszert a hideg idő okozta megfázások gyors leküzdésében. Meglepő lehet, hogy alacsony a zsírtartalma, és egyáltalán nem tartalmaz koleszterint. Magas szénhidráttartalma és sűrítő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy pürékben helyettesítse a burgonyát, és bárki étrendjébe könnyen beépíthető a gabonafélék helyett.

Egy kevéssé ismert szupergyümölcs, a fán termő naspolya. Az őszi gyümölcs alacsony kalóriatartalma ellenére rengeteg ásványi anyagot tartalmaz és igazi vitaminbomba. Kimagasló a vas-, kalcium-, és magnéziumtartalma, valamint B1-, B2-, B3-, és B6-vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Az őszi vitaminforrás fogyasztásának ráadásul méregtelenítő és hasfogó hatása van, így segíti az emésztőrendszer megfelelő működését. Ezt az őszi gyümölcsöt felsőlégúti megbetegedések esetén is érdemes fogyasztani, mert gyulladáscsökkentő, nyugtató tulajdonsággal is bír.

Őszi zöldség-fajták, melyek segítik az immunrendszer megfelelő működését

C-vitaminban gazdag immunerősítő őszi zöldség a fekete retek, melynek magas a kalcium- és magnéziumtartalma is. Fogyasztása jó hatással van a májra, mert serkenti az epetermelést, és a májsejtek megújulását. Kúraszerű fogyasztása oldhatja az epehólyagban kialakult koleszterin-köveket. Ez az őszi vitaminforrás ráadásul antibakteriális hatással is bír, ezért emésztési panaszok és reflux tüneteinek csökkentésére is alkalmas, valamint vírusellenes hatása miatt segíthet a vírusos megbetegedések leküzdésében is.

Kevésbé népszerű, ám annál hasznosabb őszi zöldség a kelbimbó, melynek magas az A-, és K-vitamin tartalma. Fogyasztása méregtelenítő hatást fejt ki, serkenti a májműködést, ugyanakkor magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a bélfalat és a teljes emésztőrendszert is. Kismamáknak ajánlott a fogyasztása, mert magas kalcium- és folsavtartalmával segíti a magzat megfelelő fejlődését.

Bízunk benne, hogy sikerült jobban megismertetni Veletek az októberi gyümölcsök és zöldségek szervezetre gyakorolt pozitív hatását. Ha kedvet kaptatok az őszi finomságokhoz, friss termékeinket keressétek üzleteinkben, illetve a webshopban.

A legjobb őszi receptekért pedig figyeljétek a Zabosfai Ízőrzők Facebook-oldalt.